Avrupa tek tip şarja geçiyor

Avrupa tek tip şarja geçiyor

Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada aralarında Apple'ın da bulunduğu şirketlerin sattığı ürünlerde USB-C şarj girişi olmasının zorunlu olması teklifi onaylandı.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Apple gibi şirketleri Avrupa’da USB-C şarj cihazına sahip olmayan ürünlerden bu şarj cihazına uyarlanmış bir versiyonunun üretilmesini zorunlu kılmak için oy kullandı.

Karar iPhone'ları da etkileyecek.

Salı günü yapılan oylamada 602 milletvekili oy kullanırken 13 milletvekili aleyhte ve 8 milletvekili çekimser oy kullandı.

Komisyon ile Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi arasında Haziran ayında geçici olarak kabul edilen anlaşmanın geçerli olması için hala AB üye ülkelerinden nihai onay alması gerekiyor. Kuralların 2023 başında yazılarak kanuna dönüştürülmesi bekleniyor.

Salı günü Strasbourg’da nihai teklif görüşülürken AP Baş Müzakerecisi Alex Agius Saliba önce çok sayıda şarj cihazını ve sonrasında tek bir USB-C şarj cihazını havaya kaldırarak, “Bu şarj cihazı yığınını bununla değiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Teklif Apple’da kızgınlıkla karşılayan Apple'ın aynı zamanda USB-C şarj cihazıyla değiştirilmiş iPhone modellerini test ettiği biliniyor.

Mevcut Apple dizüstü bilgisayarlar ve iPad Pro modelleri ve birçok popüler Android akıllı telefon USB-C şarj girişlerini hali hazırda kullanıyor.

Önerilen kurallara göre 2024 sonbaharına kadar Avrupa’da satılan tüm telefon ve tabletler bu şarj girişi standardına uymak zorunda olacak.

Tek tip şarj cihazı kararı gelecek dönemde Türkiye'yi de etkileyebilir.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.