Avrupa Birliği'nden İtalya'daki aşırı sağcı iktidar adayına uyarı

Avrupa Birliği'nden İtalya'daki aşırı sağcı iktidar adayına uyarı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya'da yapılacak seçimlerde favori gösterilen aşırı sağcı partiye isim vermeden mesaj gönderdi.

Leyen, İtalya'yı demokratik ilkelerden uzaklaşması halinde sonuçları konusunda uyardı.

ABD'deki Princeton Üniversitesi'ndeki bir soruyu cevaplayan Leyen, "Herhangi bir demokratik hükümet bizimle çalışmaya istekli olursa, birlikte çalışırız" dedi.

AB'nin Budapeşte ve Varşova politikasını hatırlatan Leyen, "İşler zor bir yöne giderse, Macaristan ve Polonya ile ilgili olduğu gibi, araçlarımız var" ifadesini kullandı.

Anketler, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri'nin (FdI) seçimlerde ilk sırada çıkacağını gösteriyor. 

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz günlerde "yolsuzluk" nedeniyle Macaristan'a sağlanan yaklaşık 7,5 milyar euroluk fonu askıya alma yönünde görüş bildirdi. 

AB, Polonya ve Macaristan'da "demokrasinin baltalanması" anlamına geldiğini söylediği uygulamalara yanıt olarak iki yıl önce mali yaptırımı hayata geçirmişti.

İtalya'da seçim

Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümetinin 21 Temmuz'da çökmesinin ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından parlamentonun iki kanadının feshedilmesiyle 25 Eylül'de yapılmasına karar verilen erken seçim pazar günü yapılıyor. 

En son 10 Eylül'de açıklanan anketlere göre, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) ilk sırada, Enrico Letta liderliğindeki merkez solun çatı partisi Demokratik Parti (PD) 2. sırada, Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı Lig Partisi 3. sırada çıktı. 

Meloni kazanırsa 'ilklerin' başbakanı olacak

FdI lideri Meloni'nin İtalya'da başbakanlığa gelmesi pek çok açıdan 'ilkleri' de beraberinde getirecek.

Meloni'nin başbakan olmasıyla "İtalya tarihinde ilk kez bir kadın" bu göreve gelmiş olacak.

Ayrıca Meloni'nin başbakanlık koltuğuna oturması halinde faşist lider Benito Mussolini'nin ardından "ülkede ilk kez aşırı sağcı bir politikacı" başbakanlık yapacak.

Giorgia Meloni, başbakan olursa "ülkede 2008’den bu yana seçimle bu göreve gelen ilk lider" olacak.

İtalya'da son 10 yıldır göreve gelen 6 başbakan da seçimlerde başbakanlık için yarışıp seçilmiş değil, aksine cumhurbaşkanları tarafından atanan isimler oldu.

Kaynak: Euronews

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.