Avrupa'da havayolu şirketleri 'kurtarma paketlerini' bekliyor

Avrupa'da havayolu şirketleri 'kurtarma paketlerini' bekliyor

Avrupa Komisyonu koronavirüs nedeniyle zor duruma düşen Fransız havayolu şirketi Air France’a 7 milyar euroluk yardım paketine yeşil ışık yaktı.

Koronavirüs epidemisi nedeniyle zor günler yaşayan sektörlerden biri de havacılık sektörü. Avrupa Birliği ülkelerinde zor durumda olan hava yolu şirketleri ile ilgili kurtarma planları devreye giriyor.

AB Rekabet Komiseri Margrethe Vestager yaptığı açıklamada Fransız havayolu Air France’a devlet garantili ve hissedar kredilerinden oluşan 7 milyar euroluk yardım planını onayladığını açıkladı.

Yüzde 90’ı devlet garantili 4 milyar euroluk banka kredisi ve 3 milyar euroluk devlet kredisi karşılığında Air France karlılığını artırarak karbon emisyonlarını azaltacak.

Avrupa Komisyonu koronavirüs nedeniyle üyelerinin zor durumdaki şirketlere yardım etmesini kolaylaştırmak için mart ayında devlet yardımları ile ilgili düzenlemelerde gevşemeye gitmişti.

Komisyonun açıklamasında Air France’ın koronavirüs nedeniyle uygulanan seyahat kısıtlamaları nedeniyle kaybettiği iş hacmi nedeniyle iflas etmesi durumunda bunun Fransız ekonomisine "ciddi" şekilde zarar vereceği belirtiliyor.

Fransa ve Hollanda’nın Air France-KLM grubunda yüzde 14’er hissesi bulunuyor. Hollanda hükümeti KLM’e kredi ve teminattan oluşan 2 ila 4 milyar euro devlet desteği vermeyi planlıyor.

Lufthansa kurtarma paketini görüşüyor

Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa da Pazar günü Alman hükümeti ile devlet yardımı konusunda anlaşmaya yaklaştığını duyurdu. Der Spiegel Lufthansa’nın 10 milyar euroya kadar bir yardım paketi üzerinde hükümet ile görüştüğünü bildirmişti. Spiegel, Alman hükümetinin Lufthansa ile şirketin yüzde 25,1 hissesinin devlete ait olmasıyla sonuçlanacak bir kurtarma paketi müzakere ettiğini öne sürmüştü.

tlgrm.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.