Avustralya, Çin-Solomon Adaları yakınlaşmasından rahatsız

Avustralya, Çin-Solomon Adaları yakınlaşmasından rahatsız

Avustralya, kısa bir süre önce Çin ile Solomon Adaları arasında gündeme gelen mutabakatın gerçekleşmemesi için girişimde bulundu.

Avustralya, kısa bir süre önce Çin ile Solomon Adaları arasında gündeme gelen mutabakatın gerçekleşmemesi için girişimde bulundu.

Avustralya'nın Pasifik Bakanı Zed Seselja, ada ülkesini söz konusu adımdan vazgeçirmek üzere, Solomon başkenti Honiara'ya gitti.

Seselja, ziyaretinde Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare ile bir araya geldi.

Görüşmede Avustralyalı bakan, ülkesinin Çin-Solomon yakınlaşmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, Solomon Adaları'na Çin ile güvenlik paktını imzalamama çağrısında bulundu.

Başbakan Manasseh Sogavare ise, ülkesinin Avustralya ile güvenlik ortaklığının süreceği ve adanın yabancı güçlere kullandırılmayacağını söyledi.

Çin-Solomon Adaları yakınlaşması

Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Sogavare, ülkesinin Çin ile güvenlik anlaşması imzalamaya hazır olduğunu söylemişti.

Sogavare, Mart ayı sonunda yaptığı açıklamada Çin'in ülkede askeri üs kurulması yönünde baskı yaptığı iddialarını reddetti.

"Baskı altında değiliz. Yeni dostlarımız tarafından herhangi bir baskıya maruz bırakılmadık." ifadelerini kullanan Başbakan, Avustralya medyasında yankılanan iddiaları da yalanladı.

Geçtiğimiz haftalarda sızan taslağa göre, anlaşma maddelerinde Çin'in ada ülkesinde askeri unsurların konuşlandırılmasının da olduğu tespit edilmişti.

Çin'in son dönemde özellikle Batı Pasifik'te kendisine karşı kurulan ittifakların etkinliğine karşı adımlar attığı dikkat çekiyor.

Çin, kendisine etki alanları inşa etmek için iktisadi gücünü ve yatırım imkanlarını kullanıyor.

Bu kapsamda Solomon Adaları'nda Çin'in varlığının artmasının özellikle Avustralya için endişe verici olduğu kaydediliyor.

Adaların konumu:

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.