Avustralya'nın Afganistan'daki sivil katliamını ortaya çıkaran avukat yargılanıyor

Avustralya'nın Afganistan'daki sivil katliamını ortaya çıkaran avukat yargılanıyor

Avustralyalı eski askeri avukat McBride, savunmasında kamu yararına olduğu gerekçesiyle bilgileri sızdırdığını kabul edecek.

Avustralyalı askerlerin Afganistan’da savaş suçu işlediği suçlamasını ilk gündeme getiren eski askeri avukat David McBride, gizli bilgileri kamuoyuna sızdırdığı yolundaki suçlamayı kabul etti.

Önümüzdeki hafta mahkemede duruşması başlayacak olan McBride, yasal süreç yüzünden savunmasını değiştirdi.

McBride, bakanlık içinde yaptığı şikayetlerin dikkate alınmamasının ardından gerçekleri anlatmanın ahlaki bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Söz konusu suçlamaların ardından başlatılan ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran soruşturma, Afganistan'da görevli Avustralyalı askerlerin 39 silahsız sivilin tutuklandıktan sonra öldürüldüğünü ortaya koymuştu.

McBride, mahkemeye verdiği ifadede soruşturmayla ilgili elindeki çok sayıdaki belgeyi Avustralya Yayın Kuruluşu’na (Australian Broadcasting Corporation) verdiğini itiraf etti.

Avustralyalı sanık, gizli askeri belgeleri çalmak ve yasa dışı bir biçimde başkalarıyla paylaşmak suçundan açılan üç soruşturmada suçunu kabul etti.

Avustralyalı askeri avukatın sızdırdığı belgeler, 2017 yılında ülkede “Afgan Dosyası” olarak anılan ve Avustralyalı komando askerlerinin Afganistan’da işledikleri savaş suçlarının ortaya çıkmasına yol açmıştı.

Soruşturmaların ardından McBride tutuklanırken, federal polis haberi kaleme alan gazeteci Dan Oakes'n çalıştığı Avustralya Yayın Kuruluşu’na baskın düzenlemişti

Savcılık daha sonra, gazeteci hakkında dava açmaktan vazgeçmişti.

Kaynak: Euronews

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.