Ay'a inme misyonu iki kez başarısızlıkla sonuçlandı: Hindistan'dan üçüncü deneme

Ay'a inme misyonu iki kez başarısızlıkla sonuçlandı: Hindistan'dan üçüncü deneme

Hindistan geçtiğimiz yıl Ay'a gönderdiği insansız hava aracıyla irtibatın kopması ve görevin başarısız olmasının ardından yeni misyon için düğmeye bastı.

Hindistan Uzay Araştırmaları Direktörü Kailasavadivoo Sivan, üçüncü kez Ay misyonu için uzaya araç göndereceklerini duyurdu.

Chandrayaan-2 aracı Ay'ın güney kutup bölgesinde su arama misyonu çerçevesinde 22 Temmuz'da başarılı şekilde fırlatılmıştı. Ancak Ay'ın yüzeyine inceleme yapmak için gönderildiği sırada Chandrayaan-2 ile irtibat koptu.

Aracın Ay'a inişe geçmesinden önce konuşan İtalyan astrofizikçi Francisco Diego söz konusu bölgeye iniş yapılmasının 'oldukça zor' olduğuna dikkat çekmişti.

Uydu, iniş platformu ve gezginci araç modüllerinden oluşan keşif aracının uydu modülünü Ay yörüngesine bırakmasının ardından 6-7 Eylül'de yüzeye inmesi bekleniyordu.

Chandrayaan-2 ayrıca, Ay'ın karanlık yüzünde güney kutbu çevresinde yürüteceği keşif görevi kapsamında Ay yüzeyini haritalandırma, mineralleri analiz etme ve bölgede su arama misyonunu üstlenmişti.

Hindistan Ay'a ulaşan 4. ülke olmak istiyor

Uzay tarihinde Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin, Ay'ın yüzeyine inmeyi başardı. Pekin'in Chang’e-4 aracı geçtiğimiz yıl Ay'ın karanlık yüzüne iniş yapmıştı. İsrail'in Aralık 2019'daki benzer teşebbüsü ise başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Bilim insanları Ay'ın güney kutup bölgesinde buz olabileceği ihtimali nedeniyle özellikle ilgi çektiğini dile getiriyor.

Hindistan'ın öncekine göre daha az maliyetli olacak yeni uzay misyonunun 2020'de başlaması bekleniyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.