Aylık 300 dolar: Lübnan'da 'su' krizi

Aylık 300 dolar: Lübnan'da 'su' krizi

Lübnanlı vatandaşlar, içme suyu ve ev ihtiyaçlarına yönelik kullandıkları su için aylık 300 dolara yakın ücret ödüyor.

Lübnanlı vatandaşlar, içme suyu ve ev ihtiyaçlarına yönelik kullandıkları su için aylık 300 dolara yakın ücret ödüyor. Ülkenin her yerinde görülen su tankerleri, evlere su taşırken, özellikle yaz aylarında su fiyatları kimi zaman petrolden pahalı hale gelebiliyor.

Tanker mafyası vatandaşlara zorluk çıkartıyor

Ülkenin az yağmur alan bazı bölgelerinde, su şebekelerinin de yeterli olmaması nedeniyle, haftalarca sular kesik olabiliyor. Vatandaşlar, yetkilerin ilgisizliğinden yakınırken, su temin etmek için su tankerleri mafyası ve karaborsacılara başvurmak zorunda kalabiliyor.

Bazı bölgelerde, iki bin litrelik bir tanker suyun fiyatı 37 dolara ulaşırken, bir tanker su ancak 3 gün yetebiliyor. Bu yüzden aileler, su ihtiyacını karşılamak için ayda 10 kez su tankeri satın alarak içme suyuna yaklaşık 300 dolar para ödemek zorunda kalıyor.

“Lübnan’da yeterli derecede temiz su kaynakları bulunuyor”

Konuya ilişkin Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan eski Meclis Enerji Komitesi Başkanı Muhammed Kabbani, “Lübnan’da yeterli derecede temiz su kaynakları bulunuyor. Ancak, bu sular kötü idare nedeniyle denize akıyor. Kuraklık sezonunun başlamasıyla birlikte su tankerleri ortaya çıkıyor. Bu tankerlerle satılan suların büyük çoğunluğu da kireçli oluyor” şeklinde konuştu.

Kabbani, 1980 yılında Lübnan’ın iç savaşta olduğu dönemlerde, eski Filistinli lider Yaser Arafat’ın sağladığı finans sayesinde, Beyrut’a su ulaştırdıklarını ifade ederken “İnsanların suya olan ihtiyacının karşılanmaması, su tankerlerinin satışı etrafında mafyalaşmalara sebep oluyor. Mafya gruplarından rüşvet alan bazı emniyet, siyaset ve bürokrasi yetkilileri, bu grupların işlerini kolaylaştırıyor” dedi.

“Lübnan’da su sorununu aşmak için 50 baraja ihtiyaç yok”

Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, mevcut durumdan nasıl çıkılacağına dair fikirlerini de aktaran Kabbani, çözüm için bazı aşamalardan geçilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Kabbani, “Bugün söylendiği gibi Lübnan’daki su sorununu aşmak için 50 baraja ihtiyaç duyulmuyor. Kış aylarında yağış alan bölgelerde, yağmur sularından beslenen ovalarda oluşan dereler üzerine bazı küçük değirmenlerin kurulmasıyla bu sorun aşılabilir. Bu tür mekanizmaları kurmak için de 200 bin ile bir milyon dolar arasında değişen bir meblağa ihtiyaç duyuluyor” dedi.

Baraj çözüm olur mu?

Lübnan’da, su şebekelerinin yenilenmesine ve nehirlerin yakınlarına su depoları kurulmasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Kabbani, su sorunun çözümü için düşünülen el-Evveli Nehri üzerine kurulacak baraj projesi hakkında ise “Eğer yetkililer bu konuda ciddiyse, bu baraj Lübnan’ın su ihtiyacının yüzde 65’ini karşılar” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.