Lübnan yüzlerce Suriyeli mülteciyi sınır dışı etti

Lübnan yüzlerce Suriyeli mülteciyi sınır dışı etti

Lübnan sınırları içinde yaşayan Suriyeli mülteciler, rejimin kontrolü altındaki yerlere gönderilmeye başlandı

Lübnan sınırları içinde yaşayan Suriyeli mülteciler, rejimin kontrolü altındaki yerlere gönderilmeye başlandı. Ancak bu süreçte Birleşmiş Milletler Mülteci Komisyonu (UNHCR) sahada herhangi bir şekilde rol almıyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Suriyeli mültecileri ülkesine göndereceğine dair söz vermiş ve “Lübnan 'yerlerinden edilmiş Suriyeliler' için bir çözüm bulmaya çalışmaktadır” demişti.

"Geri dönüş hızlı bir şekilde tamamlanmalı"

Cumhurbaşkanı, sayıları yaklaşık 1 milyonu bulan mültecilerin geri dönüş sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanması gerektiğini, ne siyasilerin bu konuyu tartışıp bir çözüm bulması ne de BM ve AB’nin süreci incelemesi ile kaybedecek vakit olmadığını da sözlerine ekledi.

Perşembe günü Lübnan medyasında çıkan haberlere göre yaklaşık 400 mülteci, sığındıkları Arsal’dan Lübnan ordusu tarafından çıkarılarak, Zümrani geçidi üzerinden Batı Kalamun’daki Flitah ve Kara bölgelerinde bulunan köylerine gönderildi. Bölge kaynaklarıysa Suriye rejiminin yola çıkan bu mültecileri istemediğini aktarıyor.

Lübnan Kamu Güvenliği Genel Direktörü aynı gün yaptığı açıklamada; “Saat 08:00’dan itibaren, Vadi Hamid kontrol noktası üzerinden, Suriye’ye “gönüllü olarak” geçiş yapacakların, otobüslerin ve araçların güvenliğini garanti ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Lübnan’ın Arsal kentine sığınan yaklaşık 3000 Suriyeli mülteci, Kalamun’a geri dönebilmek için hazırlıklara başladı ancak Suriye tarafında gerekli ayarlamaların yapılabilmesi için rejimin ikna edilmesini bekliyorlar.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.