AYM, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkardığı 'Fiyat İstikrarı Komitesi' kararnamesini iptal etti

AYM, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkardığı 'Fiyat İstikrarı Komitesi' kararnamesini iptal etti

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkardığı iki kararnameyi iptal etti.

CHP bu komitenin herhangi bir bakanlık teşkilatı içinde yer almamasının Anayasa’ya aykırı olduğunu, yasalara göre fiyat istikrarını sağlama görevinin Merkez Bankası’na ait olduğunu savunuyordu.

Başvuruyu inceleyen AYM, komitenin “Merkezi idare içinde yer alan, tüzel kişiliği bulunmayan, Cumhurbaşkanlığı veya herhangi bir bakanlık teşkilatına dahil olmayan kendine özgü bir idari birim” olduğunu tespit etti ve böylesi bir birimin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulamayacağını belirtti.

Mahkeme, kararnamenin tümünün konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmederek kararnameyi iptal etti.

Karara Muammer Topal, Rıdvan Güleç, Selahaddin Menteş ve Basri Bağcı itiraz etti.

Diğer bir karar da Sanayileşme İcra Komitesi Kararnamesi hakkındaydı.

AYM, bunun da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulamayacağına karar verdi.

AYM bu komiteye verilen “ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında, yurt içi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar alma” yetkisinin de Anayasa’ya göre kanunla düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Bu kararnamenin iptaline ise Muammer Topal, Rıdvan Güleç, , Selahaddin Menteş, Basri Bağcı ve İrfan Fidan katılmadı.

.

Kaynak: BBC Türkçe, Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.