Ayrılık yanlısı Katalan liderlere hapis talebi

Ayrılık yanlısı Katalan liderlere hapis talebi

İspanya'da savcılık 12 ayrılıkçı Katalan lideri hakkında, “isyan” ve “kamu kaynaklarını kötüye kullanmak” suçlamalarından 7 ile 25 yıl arasında hapis cezası istedi.

İspanya'da savcılık, tutuklu bulunan Katalonya eski Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras hakkında 25 yıl, ayrılıkçı hareketin iki lideri Jordi Sanchez ve Jordi Cuixart'ın yanı sıra Katalonya eski meclis Başkanı Carme Forcadell için de 17 yıl hapis cezası talep etti.

Ancak hükümet tarafından atanan ayrı bir yargı organı olan Başsavcılık, Junqueras hakkındaki en ağır suçlama olan "isyan” suçlamasının düşürülmesi ve "isyana teşvik” ile "kamu kaynaklarının suiistimali” suçlamalarıyla 12 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanmasını talep edeceğini açıkladı. Davanın 2019'ın başında başlaması bekleniyor.

'İsyan' suçlaması tartışma yarattı

1 Ekim 2017'de düzenlenen bağımsızlık referandumu nedeniyle ayrılıkçılara "isyan” suçunun yöneltilmesi Katalonya'nın bağımsızlığını destekleyenlerin yanı sıra hukukçular arasında da tartışmalara neden oldu.

İspanyol yasalarına göre ağır bir suç olan isyan, "anayasayı ihlal, askıya alma ya da değiştirmeye” veya "(İspanyol) topraklarının bir bölümü için bağımsızlık ilan etmeye yönelik şiddet dolu kamusal başkaldırıyı” ifade ediyor.

Çok sayıda hukukçu, ülkede 1981 yılındaki askeri darbe girişiminin sorumlularına yöneltilen bu suçlamanın Katalonya özelinde geçerli olmadığını savunuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.