Azerbaycan erken seçime gidiyor

Azerbaycan erken seçime gidiyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 5'inci dönem parlamentoyu feshetti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 5'inci dönem parlamentoyu feshetti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Aliyev'in, erken genel seçimlerin 9 Şubat 2020'de yapılmasına karar verdiği duyuruldu.

İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) hafta başında parlamentonun feshedilmesi ve erken genel seçim yapılması için Cumhurbaşkanı Aliyev'e başvurmuştu.

Başvuruyu Anayasa Mahkemesinin onayına sunan Aliyev, mahkemenin, parlamentonun feshedilmesinin anayasaya uygun olduğunu açıklamasının ardından söz konusu adımı attı.

Bununla birlikte Azerbaycan Anayasası'na göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetme ve erken seçim kararı alma hakkına sahip.

Petrol ve doğal gaz zengini Kafkasya ülkesinde parlamento seçimleri 1 Kasım 2015'te yapılmış ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in genel başkan olduğu YAP, 125 üyeli mecliste 71 sandalye kazanarak çoğunluğu elde etmişti.

Ancak muhalefet partileri 2015 seçimlerini büyük oranda boykot etmişti.

Azeri yetkililer, erken seçimin yasama organını yenileme ve ekonomik reformları hızlandırmaya katkı sağlayacağını belirtiyor.

Aliyev, 2003 yılında babasının ölümünden kısa bir süre önce devraldığı görevi 16 yıldır sürdürüyor.

Bir sonraki parlamento seçiminin Kasım 2020'de yapılması öngörülüyordu.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.