Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarının belirleyici gücü: SİHA'lar

Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarının belirleyici gücü: SİHA'lar

Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan güçleri arasında devam eden çatışmaların en önemli aktörleri SİHA'lar.

Halid Abdurrahman

Geçtiğimiz hafta sonu Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan tarafının açtığı ateş ve Azerbaycan tarafının karşılık vermesiyle başlayan çatışmalar halen devam ediyor.

Çatışmaların başlamasıyla Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından güçlü bir refleks gösterilerek verilen karşılık bugün halen etkisini gösteriyor olsa da çatışma bölgesinde silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) rolü yadırganamayacak büyüklükte.

Hatta bazı askeri uzmanlar Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden çatışmalarda SİHA'ların belirleyici bir güç unsuru olduğuna dikkat çekiyor.

Nitekim Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından servis edilen görüntülerde Ermenistan'a ait çok sayıda hedefin SİHA'larla hedef alındığı görülmekte.

Bayraktar TB2 insansız hava araçları tarafından Ermenistan güçlerine ait noktaların hedef alındığı bazı görüntüler:

Sadece SİHA'lar değil, Ermenistan güçlerine ait hedeflere yönelik Azerbaycan Ordusu tarafından düzenlenen operasyonlarda "Kamikaze Drone" olarak bilinen intihar drone'ları da kullanılmakta.

Ermenistan güçlerine ait çok sayıda tank ve askeri mevzi, Azerbaycan ordu güçlerine ait kamikaze drone'lar ile imha edilirken, bu saldırılara dair görüntüler de Azerbaycan Savunma Bakanlığı hesaplarınca kamuoyuna servis edildi.

Azerbaycan ordu güçlerine ait Orbiter 1K tipi olduğu değerlendirilen kamikaze drone'lar geçtiğimiz günlerde de Ermenistan güçlerine ait bir mevzinin hedef alınmasında kullanılmıştı.

Bu saldırıda, drone'un sesini duyan Ermeni güçlerinin sığınağa girebilmek için acele ettiği görülüyor:

Orbiter 1K tipi İsrail menşeli kamikaze drone'ların geçtiğimiz yıllarda Azerbaycan tarafından İsrail'den satın alındığı biliniyor. 

Diğer yandan çatışma bölgesinde kullanılan insansız hava araçları yalnızca hedeflerin havadan imha edilmesinde değil, Ermeni güçlerine ait mevzilerin tespit edilip kara topçuları tarafından ateş altına alınmasında da etkin bir şekilde kullanılıyor. 

Nitekim bölgeden aktarılan çatışma görüntüleri incelendiğinde (özellikle Ermenistan tarafının görüntüleri) havada sürekli olarak bir insansız hava aracını bulunduğu duyulabiliyor.

Tüm bunlarla birlikte, Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden çatışmalara insansız hava araçlarının etkin bir rol oynadığı ve çatışma sürecinin gidişatında belirleyici rol üslendikleri kesin.

Özellikle Suriye ve Libya gibi bölgelerde gerçekleştirdiği önemli operasyonlarla dünya kamuoyunda da isminden övgüyle ve oldukça fazla söz ettiren Bayraktar TB2 SİHA'ları Dağlık Karabağ bölgesinde aktif olarak kullanılıyor.

Bu SİHA'ların etkin bir şekilde kullanımı, bölgedeki çatışma dinamiğine yön verecek ana unsurlar arasında görülmekte.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.