Azerbaycan ve Ermenistan liderleri ABD aracılığında görüşecek

Azerbaycan ve Ermenistan liderleri ABD aracılığında görüşecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Almanya'da 3'lü bir görüşme gerçekleştirecek.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 5 ay sonra ilk kez görüşecek.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ara buluculuk yapacağı 3'lü görüşme bugün Münih'te gerçekleşecek.

Münih Güvenlik Konferansı'na katılan Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin Ekim 2022 tarihinden bu yana bir görüşme gerçekleştirmediği biliniyordu.

Laçın Koridoru

Taraflar arasında son olarak Laçın koridoru üzerine gerilim yaşanmıştı. Azerbaycan tarafı geçici olarak Rus güçlerin konuşlandırıldığı Dağlık Karabağ’daki Azerbaycan topraklarında madenlerin yasa dışı bir şekilde işletildiğini ve çevreye verilen zarar hakkında soruşturma yürütülmesi gerektiğini savunuyor.

Azerbaycan'ın araştırma yürütmek üzere bölgeye gönderdiği uzmanlar ise Ermeniler tarafından engellenmişti. Bunun ardından Azerbaycanlı çevreci aktivistler, madenlerin yasa dışı şekilde işletilmesinin önüne geçmek adına Laçın koridorunda protesto gösterisi düzenlemişti.

Ermenistan ise Azerbaycan topraklarındaki Ermeni nüfusun Ermenistan'a gidişindeki kullandığı güzergah olan Laçın koridorunun kapatıldığını savunuyor. Azerbaycan ise bu koridorun kapatıldığı yönündeki iddiaları reddediyor.

İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan üçlü bildiriye imza atmış ve bu bildiri kapsamında Azerbaycan tarafından 3 yıl içerisinde Ermeni halkın kullanabileceği Laçın dışından geçen bir karayolunun yapılması istenmişti.

Azerbaycan'ın söz konusu 32 kilometrelik karayolunun inşasını kısa sürede tamamlaması şehirdeki kontrol Azerbaycan'a geçmişti.

Laçın ili 1992 yılında Ermenistan tarafından işgal edilmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.