'BAE Kudüs'ten gayrimenkul satın almaya çalışıyor'

'BAE Kudüs'ten gayrimenkul satın almaya çalışıyor'

Kudüs ile ilgili yaptığı çalışmalarla öne çıkan uzman araştırmacı Mazin el-Ca’beri, BAE'nin, Filistinliler aracılığıyla işgal altındaki Kudüs kentinde bina, konut ve arsa gibi taşınmaz aldığını ortaya çıkardı.

Kudüs ile ilgili yaptığı çalışmalarla öne çıkan uzman araştırmacı Mazin el-Ca’beri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), Filistinliler aracılığıyla işgal altındaki Kudüs kentinde bina, konut ve arsa gibi taşınmaz aldığını ortaya çıkardı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan el-Ca’beri, BAE’ne yakınlıklarıyla bilinen bazı şahısların, salgın nedeniyle zor günler geçiren işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan esnaflara yardımcı olmak istediklerini ve bu minvalde bazı Kudüslülerle temasa geçtiklerini açıkladı.

Açıklamasında el-Ca’beri, gelişmeleri yakından takip eden bölgedeki bazı ticari komitelerin, söz konusu kişilerin Kudüslülerin özel mülklerini alarak İsrailli yerleşimcilere peşkeş çekmek istediğini fark ettiğini ve bunun üzerine taşınmazların sahipleriyle irtibata geçip BAE’nin kirli planını bozduğunu vurguladı.

Bu tür girişimlerin, BAE-İsrail arasında imzalanan normalleşme anlaşmalarının tezahürü niteliğinde olduğunu aktaran el-Ca’beri, bu nedenle BAE’nin Yahudi yerleşimcilerin adına Filistinlilerden gayrimenkul almaya çalışmasını garipsemediklerine dikkat çekti.

Körfez ülkelerini dipsiz bir kuyuya sokmak isteyen BAE, Ortadoğu bölgesinde özellikle Filistin topraklarında attığı adımların yanı sıra son dönemde İsrail ile kurduğu aleni ilişkiler ve işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Yahudileştirilmesi projesine verdiği destekle İslam aleminin eleştiri odağı olmaya devam ediyor.

Öte yandan Filistinli araştırmacılar, Müslümanların ilk kıblesi Mescidi Aksa’ya ev sahipliği eden işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde yaşayan Filistinlilere ait gayrimenkullerin, son zamanlarda gizli saklı yollardan Yahudi yerleşimcilere satılmaya çalışıldığını belirtirken, bu girişimlerin arkasında BAE’nin olduğunu ifade ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos 2020'de İsrail ile BAE'nin, 11 Eylül 2020'de de İsrail ile Bahreyn'in "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında varılan "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik söz konusu anlaşmalar, 15 Eylül 2020'de Beyaz Saray'da Trump ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun da katılımıyla imzalandı. 

Fas Kralı 6. Muhammed, 10 Aralık 2020'de İsrail ile resmi ikili temasların ve diplomatik ilişkilerin mümkün olan en kısa sürede başlayacağını duyurmuştu.

Fas, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan'ın ardından İsrail'le son birkaç ay içinde diplomatik ilişki kurmaya başlayarak ihanet kervanına katılan dördüncü, 1979'dan bu yana ise altıncı Arap ülkesi, Mağrib (Kuzey Afrika) bölgesinde ise ilk ülke oldu.

Kaynak: Filistin Enformasyon Merkezi

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.