BAE ve İran'ın ulusal güvenlik danışmanları bir araya geldi

BAE ve İran'ın ulusal güvenlik danışmanları bir araya geldi

BAE ve İran'ın ulusal güvenlik danışmanları, iki ülke arasında bir süredir devam eden müzakereler kapsamında bir araya geldi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İran'ın ulusal güvenlik danışmanları, iki ülke arasında bir süredir devam eden müzakereler kapsamında bir araya geldi.

BAE'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayid el Nahyan, İranlı mevkidaşı Ali Şemkani ile bir araya geldi.

İran'ın başkenti Tahran'da gerçekleştirilen görüşmede, ülkeler arasındaki ikili ilişkiler ve normalleşme girişimlerinin ele alındığı ifade ediliyor.

BAE-İran ilişkileri

24 Kasım'da Enver Gargaş ve Birleşik Arap Emirlikleri devlet bakanlarından Halife Şahin el-Marar İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri ile görüşmüştü. Bakıri görüşme sonrasında İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilişkilerinde yeni bir sayfa açma konusunda anlaştığını duyurmuştu. 

Birleşik Arap Emirlikleri'nin resmi medya organı 'Emirlikler Haber Ajansı' (WAM) da Gargaş ve Marar'ın İranlı yetkililer ile görüşmesinin olumlu geçtiğini, "ortak çıkarlar doğrultusunda iyi komşuluk temeline dayalı ilişkileri geliştirmenin teyit edildiğini" belirtmişti.

İran ile BAE, Körfez ülkelerinin İran ile yaşadığı klasik sorunların ötesinde bir toprak anlaşmazlığı da yaşıyor.

Hürmüz Boğazı'ndaki Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarının iki taraf da kendisine ait olduğunu iddia ediyor. 

Halihazırda üç adada İran'ın Bender Abbas merkezli Hürmüzgan Ostanı'na (eyalet) dahil bulunuyor. 13 kilometrekarelik Ebu Musa'da 2 binden fazla, 10 kilometrekarelik Büyük Tumb'da birkaç yüz kişi yaşarken 2 kilometrekarelik Küçük Tumb Adası'nda yerleşik nüfus bulunmuyor.

Söz konusu üç adanın, İran tarafından Hürmüz Boğazı bölgesinde deniz ve hava savunma amacıyla kullanıldığı da biliniyor.

hurmuzadalar.jpg

Bu adalar daha önce İngiliz mandası altındaki BAE'nin kontrolündeyken 1971'de BAE'nin İngiliz mandasından bağımsızlığını kazandığı süreçte İran tarafından işgal edildi.

BAE bu adalarda hak iddia etmeyi o günden bugüne sürdürdü. Adaları işgal eden Şah rejimini 1979'da deviren İran'ın yeni rejimi bu konuda Şah dönemi politikasını sürdürdü.

1992'de İran ve BAE adalar sorununu görüşme müzakerelerine başladıysa da bu müzakerelerden sonuç çıkmadı. Bunun üzerine BAE bu durumu Birleşmiş Milletler'e şikayet ederek, adaların kendisine geri verilmesini istedi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum