Bağdat yönetimi ABD'nin Irak'taki saldırılarını kınadı

Bağdat yönetimi ABD'nin Irak'taki saldırılarını kınadı

Irak'ta geçtiğimiz gün İran destekli gruplarca gerçekleştirilen saldırıda bir Amerikan askeri ölmüştü.

Bağdat yönetimi Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Irak ordusuna ait mevzilere gece boyunca düzenlediği ve bir askerin ölümüne, 18 kişinin de yaralanmasına neden olan hava saldırılarını kınadı ve bu saldırıları "açık bir düşmanca eylem" olarak nitelendirdi.

ABD, Pazartesi günü Irak'ta İran'a bağlı milisler tarafından düzenlenen ve bir ABD askerinin ölümüne, ikisinin de yaralanmasına neden olan insansız hava aracı saldırısına misilleme olarak hava saldırıları düzenledi.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada ABD saldırıları "Irak egemenliğinin kabul edilemez bir ihlali" olarak kınanırken, silahlı grupların ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin bulunduğu askeri üslere yönelik saldırılarının düşmanca eylemler olduğu ve Irak egemenliğini ihlal ettiği vurgulandı.

Iraklı iki güvenlik kaynağı ABD'nin gece boyunca düzenlediği saldırılarda Iraklı silahlı grup Ketaib Hizbullah'ın Bağdat'ın güneyindeki Hilla kentinde bulunan merkezinin hedef alındığını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen iki güvenlik kaynağı, saldırılarda Ketaib Hizbullah'tan bir Şii milisin öldüğünü ve 16 kişinin de yaralandığını söyledi.

İran'a yakın Şii Ketaib Hizbullah örgütünden bir güvenlik yetkilisi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Iraklı milislerin ABD öncülüğündeki koalisyon hedeflerine yönelik saldırılarını yalnızca kınamakla yetinen hükümetin tutumunu eleştirdi.

Ebu Ali el Askeri, "...En üst kademeden en alt kademeye kadar zayıf ruhlu olanları sabrımızı sınamamaları konusunda uyarıyoruz" dedi.

Başbakan Muhammed Şii El Sudani hükümetine açık bir meydan okumada bulunan Askeri, ABD güçlerine karşı saldırılara devam etme sözü verdi.

Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani, bir yıl önce iktidarı kazanmak için desteklerine ihtiyaç duyduğu ve şu anda iktidar koalisyonunda güçlü bir blok oluşturan İran destekli bazı gruplar üzerinde sınırlı bir etkiye sahip. Grupların çoğu ABD güçlerine karşı eylemler konusunda da aynı görüşte değil.

ABD'nin Suriye'de 900, Irak'ta ise 2.500 askeri bulunuyor. ABD bu askeri varlığı bölgede IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasını engellemek için varlık gösterdiğini savunuyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum