Bağdat'ın zafer açıklaması 'aceleye geldi': IŞİD hala Kerkük'te

Bağdat'ın zafer açıklaması 'aceleye geldi': IŞİD hala Kerkük'te

Başbakan Haydar El Abadi’nin Ekim başında ''kurtarıldığını'' açıkladığı bir bölge, merkezi hükümet güçlerine yönelik onlarca pusu ve suikast girişimine sahne oldu.

IŞİD'in medya kanalları, başta Kerkük’ün güneybatısındaki Havice’de olmak üzere Irak güvenlik güçlerine yönelik onlarca suikast girişimi mesajıyla dolup taştı.

Al Monitor Türkçe'nin aktardığına göre; Mayıs ayında yapılacak seçimlerle meşgul olan Bağdat yönetimi ise saha komutanlarının bu girişimlere dair uyarılarına ilk etapta kulak asmadı. Hükümetin bu kayıtsızlığı 18 Şubat akşamına kadar sürdü. Şii milis grubu Haşdi Şabi'ye bağlı bir istihbarat birimi talimat üzerine Havice’nin 290 kilometre uzağındaki Saduniye köyüne doğru yola çıktı. Köyün yakınlarından Haşdi Şabi milislerini pusuya düşüren bir grup IŞİD üyesi çoğu Basralı olan ve bölgeyi tanımayan genç Haşdi Şabi milislerinin hepsini yaklaşık yarım saat içinde etkisiz hale getirdi.

Hükümet yetkilileri saldırıda kötü hava koşullarının etkili olduğunu söylerken Havice bölgesi için halen net bir strateji geliştirilmiş değil. 

Bölgedeki yerel yönetimden bir yetkili de isminin açıklanmaması kaydıyla Havice’de gece dışarı çıkmanın giderek daha tehlikeli bir hale geldiğini ve pek çok yetkilinin IŞİD’in saldırılarından korktuğu için geceleri Kerkük’te kalmayı tercih ettiğini anlatıyor.

Abadi 5 Ekim’de IŞİD’in kentsel alanlardaki son kalesi olan Havice’yi ele geçirdiklerini açıklamıştı. Başbakan canlı yayımlanan açıklamasında “Bu sadece Irak için değil tüm dünya için bir zaferdir.” derken ABD öncülüğündeki koalisyon da operasyonun “süratli ve kesin bir zafer”le sonuçlandığını duyurmuştu.

Haşdi Şabi'nin Kerkük’teki bir diğer saha komutanı Settar Tamimi ise Al-Monitor’a şöyle diyor: “Havice’deki zafer ilanı aceleye getirildi çünkü IŞİD'in topyekun bertaraf edildiğini ilan etmek istediler. Oysa yalnızca Havice’nin merkezindeki IŞİD varlığı bertaraf edilmişti.” 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.