Baguz halkı YPG/PKK'ya rağmen sesini duyurmak istiyor

Baguz halkı YPG/PKK'ya rağmen sesini duyurmak istiyor

Deyrizor kırsalındaki Baguz kasabasında bölgedeki Arap halkına yönelik ayrımcı politikası sebebiyle YPG güçleri aleyhinde karşıt gösteriler düzenlendi.

Suriye'nin doğusundaki Deyriozor ili güney kırsalındaki Baguz kasabasında bölgedeki Arap halkına yönelik ayrımcı politikası sebebiyle PKK'nın Suriye yapılanması YPG aleyhinde karşıt gösteriler düzenlendi.

Yerel kaynaklar, "Angel" kod adlı üst düzey bir YPG'linin, bu sabah Baguz Sivil Konseyi ile tüm departmanlarını kapattığını ve konseydeki isimlerin hiçbir gerekçe gösterilmeden tutuklandığını bildirdi.

Kaynaklar, taleplerini uluslararası ABD öncülüğündeki koalisyona ulaştırmak için gösteriler düzenleyen bölge halkının, ''Koalisyonun, neredeyse tamamen yerle bir edildikten sonra sonra Baguz kasabasından çekip gittiğini ve Baguz kampı bölgesindeki hava saldırılarında öldürülen 8 bin IŞİD mensubuna ait olduğu belirtilen cesetlerinin bölge sakinleri için sağlık sorunlarına neden olduğunu'' ifade ettiğini belirtti. 

Göstericilerin yolları kapattığı ve lastikleri yaktığı protestolarda halkın, ''İçme suyu ve elektrik dahil olmak üzere tahrip edilen hizmetlerin düzeltilmesini, nüfusun ilk gelir kaynağı olan tarım için ihtiyaç duyulan suyun yeniden pompalanmasını'' talep ettikleri belirtildi.

Baguz'da ne olmuştu?

YPG'nin ana gövdesini oluşturduğu 'SDG' güçleri, ABD ve diğer koalisyon ülkelerinin hava ve karadan sağladığı destekle Suriye'nin doğusundaki Baguz'da konuşlanan IŞİD unsunlarına son saldırıyı geçen sene Mart ayının ilk günlerinde başlatmıştı.

Koalisyon güçlerinin havadan yoğun destek verdiği operasyonda şiddetli çatışmalar yaşanmış, bölgede konuşlu IŞİD unsurlarının yanında, çok sayıda sivil de bu saldırılar sonucu hayatını kaybetmişti.

Bölgeye yönelik ABD ve YPG'nin ortak saldırısı sonrası aralarında yabancı ülke vatandaşlarının da olduğu binlerce kadın ve çocuk çatışmalardan kaçarak Suriye'nin kuzeyindeki YPG toplama kamplarına sığınmıştı.

Sayıları binlerle ifade edilen IŞİD unsurlarından birçoğu çatışmalar sonrasında teslim olurken geriye kalan unsurlar da savaşmayı sürdürmüştü.

Baguz'un ABD ve bölgedeki müttefiği YPG tarafından ele geçirilmesinin ardından bu bölgedeki IŞİD'lilerin aileleri El Hol toplama kampında toplanmıştı. Bu aileler halen YPG kontrolündeki bu kampta zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor.

Kaynak: Mepa News

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.