Barzani Irak cumhurbaşkanı adayını açıkladı

Barzani Irak cumhurbaşkanı adayını açıkladı

Kürdistan Demokrat Partisi başkanı Mesut Barzani, sağ kolu olarak bilinen Fuad Hüseyin'in cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) eski Başkanlık Divanı Başkanı olan Hüseyin'in adaylığıyla ilgili açıklama, Barzani'nin resmi internet sitesinden yapıldı.

Kürtlerin ortak bir aday çıkarmayı arzuladıklarını ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Barzani, açıklamasında, "Partim, cumhurbaşkanı adayını belirleme görevini bana verdi. Fuad Hüseyin'i yeteneği nedeniyle cumhurbaşkanı adayı gösterdim" ifadeleri kullandı.

Barzani'nin sağ kolu olarak bilinen Hüseyin, Ekim 2017'ye kadar IKBY Başkanlık Divanı Başkanı görevini yürütüyordu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KBY) geçen hafta Berhem Salih'i cumhurbaşkanı adayı olarak duyurmasının ardından KDP de kendi adayını çıkaracağını belirtmişti.

Kürtler arasında cumhurbaşkanlığı anlaşmazlığı

Bağdat hükümetinde cumhurbaşkanını Kürtler arasında belirleyen taraf 2005'ten bugüne Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) oldu ancak partiler bu kez ortak bir isim üzerinde anlaşamadı.

Bağdat hükümetinde 2005'ten itibaren KYB'nin aday gösterdiği Celal Talabani (2 dönem) ve Fuad Masum, meclis tarafından seçilerek cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü.

Bağdat hükümeti meclisi, 25 Eylül'de yapılması planlanan cumhurbaşkanı seçimini belirsiz bir tarihe ertelemişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.