IKBY’nin yeni başkanı Neçirvan Barzani kimdir?

IKBY’nin yeni başkanı Neçirvan Barzani kimdir?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yeni başkanı, eski başkan Mesud Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani oldu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yeni başkanı, eski başkan Mesud Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani oldu.

BBC'nin haberine göre; Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Başkan Yardımcısı olan Neçirvan Barzani, 111 üyeli Parlamento'da, oylamaya katılan 81 üyenin 68'inin oyunu aldı.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin kurduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği oylamayı boykot etti.

2012'de felç geçirdikten sonra gördüğü uzun tedavi sürecinin ardından 2014'te cumhurbaşkanlığı görevini bırakan Talabani 2 yıl önce ölmüştü.

Neçirvan Barzani kimdir?

Iraklı Kürt siyasetçi Neçirvan Barzani ise 1966 doğumlu. Barzani, Molla Mustafa Barzani'nin torunu, eski Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin ise yeğeni.

Ailesi 1975'te İran'a göçe zorlanan Neçirvan Barzani, 1984'te Tahran Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü'nden mezun oldu.

Neçirvan Barzani, çoğu zaman babası İdris Barzani'ye Ortadoğu ve Avrupa'daki resmi ziyaretlerde eşlik etmişti. Bu ziyaretler onun siyasi kariyerinin başlangıcı oldu. Babasını 1987'de kalp krizinden kaybeden Barzani, Kürt siyasetinde daha aktif bir rol oynamaya başladı ve Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) gençlik kollarında çalıştı. 1989'da ve 1993'de KDP Merkez Yürütme Kurulu'na seçildi.

1991'deki Körfez Savaşı'ndan sonra Irak hükümeti ile görüşmelere katılan Barzani, 1996'da Irak Kürdistanı'nda KDP'nin kontrol ettiği bölgede başbakan yardımcılığına atandı. 2006-2009 yılları arasında IKBY Başbakanı olarak görev alan Barzani, 2012'de yeniden başbakan olarak atanmıştı.

2017'den beri boş koltuk

IKBY'de başkanlık koltuğu, Mesud Barzani'nin görev süresinin tamamlandığı 1 Kasım 2017 tarihinden beri boştu.

DW Türkçe'nin haberine göre; Mesud Barzani, IKBY'de Eylül 2017'de düzenlenen ve Erbil ile Bağdat arasında büyük bir krize neden olan bağımsızlık referandumundan kısa süre sonra başkanlığa tekrar aday olmayacağını açıklamıştı.

Mesud Barzani'nin yetkileri ise başbakanlığa, meclise ve adalet komisyonuna devredilmişti. Erbil'deki parlamento 2018 yılının Temmuz ayında da başkanlık makamının geçici olarak askıya alınmasını kabul etmişti.

Mesud Barzani, 2005-2017 yılları arasında IKBY başkanlığı görevini yürütmüştü.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.