Barzani: Türkiye'nin Suriyeli Kürtlerle değil PKK ile sorunu var

Barzani: Türkiye'nin Suriyeli Kürtlerle değil PKK ile sorunu var

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Türkiye'nin Suriyeli Kürtlerle sorunu olmadığını, PKK ile sorunu olduğunu belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil merkezli Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen panelde, Suriye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Suriyeli Kürtler ile herhangi bir sorunu olmadığını söyleyen Barzani, "Türkiye'nin, başından beri Suriye'deki Kürtlerle bir sorunu yok ancak PKK ile var" diye konuştu. 

"Tek isteğimiz Kürtlerin PKK ile aralarına mesafe koymasıdır"

Türkiye tarafının, "Biz hiçbir şekilde sınırlarımızla Suriye arasında PKK'nın paçavralarına tahammül edemeyiz" şeklindeki tutumundan haberdar olduğunu aktaran Barzani, "Bunun Suriye'deki kardeşlerimiz için de büyük bir tehlike olduğunu söylemeye çalıştık" dedi.

Barzani, "Tek isteğimiz, Kürtlerin PKK ile aralarına mesafe koymasıdır. PKK, Suriye Kürtleri üzerinden kendisini meşrulaştırmak istedi ve bugün maalesef bu noktaya gelindi" ifadelerini kullandı.

Barzani şöyle konuştu:

"O süreçte Kürdistan Demokrat Partisi’nin PYD ile iyi ilişkileri de yoktu. Türkiye gelip bize arabuluculuk teklifinde bulundu. Kürtlerden kendilerini PKK’den ayırmalarını istedi. En büyük hata şuydu; malesef, PKK Suriyeli Kürtler üzerinden meşruluk kazanmak istedi. Orada Kürtlerin başına gelen bu felaket de bu yanlış siyasetin bir sonucu oldu"

“Mazlum Kobani ile diyaloğumuz vardı”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Erbil’e geldiğinde, Kürtlerle Esed rejimi arasında barışçıl bir çözüm için çaba göstermesini talep ettiğini söyleyen Barzani, "Suriye içerisinde Kürt sorununun çözüme kavuşturulmasını istedim. Kendim de şahsen birkaç defa General Mazlum ile telefonda konuştum ve aynı zamanda görüşmemiz oldu. Bunları kendisine de söyledim" dedi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.