Batı Afrika ülkeleri arasında kriz: Rusya'yı bölgeye davet eden Mali'ye yaptırım

Batı Afrika ülkeleri arasında kriz: Rusya'yı bölgeye davet eden Mali'ye yaptırım

Batı Afrika ülkeleri, Rus paralı askerleri ülkesine davet eden Mali'ye yaptırım uygulanması yönünde karar aldı.

Batı Afrika ülkeleri, Rus paralı askerleri ülkesine davet eden ve seçimleri ertelediğini açıklayan Mali'ye yaptırım uygulanması yönünde karar aldı.

15 üyeli Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 9 Ocak günü düzenlediği olağanüstü zirvede, Mali'deki son durumu görüştü.

Zirvede, Mali'deki cunta yönetiminin, normalde önümüzdeki ay düzenleneceği ifade edilen seçimleri Aralık 2025 tarihine ertelemesi konusu müzakere edildi.

Mali yönetimine yaptırım

ECOWAS, söz konusu kararın kabul edilemez olduğunu belirtirken, "gayrimeşru bir askeri geçiş hükümetinin Mali halkını rehin aldığı" ifade edildi.

15 üyeli birlik, Mali'ye bazı yaptırımlar uygulanması yönünde karar aldı. Bu yaptırımlar içerisinde Mali ile kara ve hava sınırlarının kapatılması, gerekli olmayan finansal işlemlerin durdurulması, Mali devletinin ECOWAS içindeki ve diğer ticari bankalardaki varlıklarının dondurulması gibi kararlar yer alıyor.

Mali'ye yönelik yaptırım kararına, askeri darbenin yanı sıra, darbeci yönetimin Rus paralı asker firması Wagner'i ülkeye davet etmesinin de etki ettiği düşünülüyor.

Mali'de Ağustos 2020'deki ilk darbeyle yönetim devrilmiş, Mayıs 2021'deki ikinci darbeyle ise Assimi Goita cuntası gücünü pekiştirmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.