Batı Afrika'da cihat yanlısı grupların etkinlik sahası

Batı Afrika'da cihat yanlısı grupların etkinlik sahası

Batı Afrika, son dönemde cihat yanlısı grupların etkinlik alanlarını artırdıkları bir bölge olarak ön plana çıkıyor.

Batı Afrika, son dönemde cihat yanlısı grupların etkinlik alanlarını artırdıkları bir bölge olarak ön plana çıkıyor.

Özellikle Mali, El Kaide'nin bölgedeki etkinlik merkezi olarak biliniyor. Buradaki en büyük cihat yanlısı grup, El Kaide'nin Batı Afrika kolu olarak bilinen 'Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin' ile Kuzey Afrika kolu olan 'İslami Mağrip El Kaidesi'.

Son yıllarda ise Mali'den güney yönüne doğru etkinlik alanlarını artıran cihat yanlısı gruplar, Burkina Faso'da yoğun olarak faaliyet gösteriyor.

Burkina Faso son süreçte Batı Afrika'da bu grupların sıçrama tahtası haline gelmiş durumda.

Cihat yanlısı grupların Batı Afrika'nın iç kesimlerinden sahil şeridine doğru bir yayılma stratejisi izlemesi ise dikkat çeken bir diğer etken olarak öne çıkıyor.

Batı Afrika'nın özellikle sahil şeridinde, başta Fransa ve İngiltere olmak üzere Batılı güçlerin çıkar merkezlerinin ve turistik bölgelerin bulunduğu, cihat yanlısı grupların hedefinde bu merkezlerin yer alabileceği tahmin ediliyor.

Mali ve Burkina Faso'yu etki altına alan grupların özellikle Fildişi Sahili, Gine, Senegal, Gana, Togo, Benin gibi ülkelerin sınırlarına yönelik genişleme stratejisi dikkat çekiyor.

Söz konusu gruplar kuzeyde ise Cezayir ve Libya'nın çöl bölgelerini lojistik amacıyla kullanıyor.

Batı Afrika'da cihat yanlısı grupların yayılma alanı şu şekilde:

bati-afrika-cht.jpg

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.