Batı Afrika'daki cihat yanlılarından Türkiye'ye çağrı

Batı Afrika'daki cihat yanlılarından Türkiye'ye çağrı

Burkina Faso'da 2022 yılında peş peşe iki darbe yaşanmıştı.

Cihat yanlısı grupların Batı Afrika ülkelerindeki faaliyet alanı uzun süredir genişliyor.

Bölge ülkeleri geçtiğimiz dönem içerisinde cihat yanlılarının faaliyetlerini sonlandırabilmek veya yavaşlatabilmek için Batılı devletler başta olmak üzere birçok ülkeyle askeri anlaşmalar ve ilişkiler geliştirmiş olsa da bu grupların varlığını sona erdirmeyi başaramadılar.

Cihat yanlısı gruplar ise başta Sahel bölgesi ülkeleri olmak üzere kabilelerle geliştirdiği yeni ilişkilerle kıta üzerindeki varlığını günden güne güçlendiriyor.

Bu ülkelerden biri olan Burkina Faso'da 30 Eylül 2022'de yaşanan son darbenin ardından Yüzbaşı İbrahim Traore liderliğindeki cunta yönetimi Fransa ile askeri ilişkilerini sonlandırmış ve yüzünü Rusya'ya dönmüştü.

Bayraktar TB2 satışı

Burkina Faso bu süreçte Türkiye'den birden fazla sayıda Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) satın alarak hava kuvvetlerini güçlendirme arayışına girmişti.

Teslim edilen Bayraktar TB2 SİHA'ları bölgede cihat yanlısı gruplara karşı kullanmaya başladığını açıklayan Burkina Faso cuntası, diğer yandan da Rusya ile sıkı askeri ilişkiler geliştirme yolunda adımlar atıyor.

Bölgedeki en etkin cihat yanlısı oluşum olarak gösterilen Cemaat Nusret el İslam vel Muslimin (CNİM) ise Türkiye'den satın alınan insansız hava araçlarının sivillerin de hedef alındığı saldırılarda kullanıldığını ileri sürüyor.

"Türkiye Sahel ülkeleriyle güvenlik anlaşmalarını sonlandırmalı"

Son olarak grubun Burkina Faso lideri Ebu Mahmud el Ensari (Cafer Diko) yayınladığı bir ses kaydında Türkiye'den Sahel ülkeleriyle yaptığı güvenlik anlaşmalarını sonlandırmasını talep ediyor.

Bölge konusunda uzman bir gazeteci olan Wassim Nasr'ın sosyal medya hesabından paylaştığı kayda göre Ebu Mahmud el Ensari, "Bayraktar TB2'lerin kadın ve çocuklar dahil olmak üzere sivillerin hedef alındığı hava saldırılarında kullanıldığını" ifade ediyor.

El Ensari ayrıca Türkiye ile Sahel ülkeleri arasındaki askeri anlaşmaları sonlandırmak için "Türk hükümetine baskı yapmaları adına sağ duyulu insanlara" çağrıda bulunuyor.

Batı Afrika'da El Kaide'ye bağlı olarak faaliyet gösteren CNİM, özellikle Burkina Faso ve Mali'de cunta yönetimi güçlerine yönelik düzenlediği saldırılarla sık sık gündeme geliyor.

Öte yandan Burkina Faso'daki askeri cunta yönetimi Temmuz 2024'te sivil yönetime geçiş amacıyla seçimlerin yapılacağını taahhüt etmişti ancak Yüzbaşı Traore yaptığı açıklamada temel önceliğinin güvenlik olduğunu vurgulamış ve "ülkede güvenlik sağlanana dek seçimlerin gerçekleştirilmeyeceğini" ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum