"Batının boşluğunu Ankara dolduruyor": Türkiye'nin Rusya'dan petrol ithalatı iki katına çıktı

"Batının boşluğunu Ankara dolduruyor": Türkiye'nin Rusya'dan petrol ithalatı iki katına çıktı

"Batı'nın Rusya'ya yaptırımları sonucu oluşan boşluğu Türkiye dolduruyor."

Reuters haber ajansı, Türkiye’nin Rusya’dan gerçekleştirdiği petrol ithalatını bu yıl ikiye katladığını bildirdi.

Enerji sektörü verileri toplayan ve paylaşan “Refinitiv Eikon”un bugün açıkladığı verilere göre, Türkiye Rusya ile günlük petrol ithalatını 200 bin varile çıkardı. 2021’in aynı döneminde ise bu veri günlük 98 bin varildi.

Verilere göre, Türkiye'nin ana rafinerileri Tüpraş ve Azeri SOCAR'ın STAR rafinerisi bu yıl, Rusya’nın Ural ve Sibirya bölgelerinden gelen petrol alımını önemli ölçüde artırdı.

Diğer yandan Kuzey Denizi, Irak ve Batı Afrika petrol alımını azalttı.

Reuters haberi, “Batı’nın Ukrayna savaşı dolayısıyla Moskova’ya uygulanan yaptırımlar dolayısıyla oluşan boşluğu Türkiye’nin doldurduğu” yorumuyla verdi.

Haber ajansı ayrıca, Ankara ile Moskova arasında enerji alanındaki işbirliğinin Ukrayna savaşından bu yana arttığını aktardı.

Haberde, Türkiye’nin Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin en son bu ay başında Soçi’de bir araya gelmiş ve ticari işbirliğini arttırma kararı almıştı.

Rus petrol fiyatları bu yıl tarihi düşük seviyelere gerilerken, Kuzey Denizi ve Irak petrol fiyatları artış göstermişti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

wp-005.jpg

 
 

 

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.