Bavyera'da aşırı sağcılar ilk kez mecliste

Bavyera'da aşırı sağcılar ilk kez mecliste

Almanya'nın Bavyera eyaletinde yapılan meclis seçimlerinde iktidar partisi CSU ciddi oranda oy kaybederken aşırı sağcı AfD ise ilk kez meclise girdi.

Almanya'nın Bavyera eyaletinde 9,5 milyon seçmen yeni eyalet meclisini belirlemek için sandık başına çağrıldı.  Seçimlere katılım oranı yüzde 72,4 olarak açıklandı. 2013 yılındaki seçimlerde katılım oranı yüzde 63,6 idi.

Açıklanan geçici sonuçlara göre iktidardaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) yaklaşık yüzde 10 oranında oy kaybederek yüzde 37,2 oranında oy aldı. Yeşiller oylarını artırarak yüzde 17,5 ile sandıktan ikinci parti olarak çıkmayı başardı. Hür Seçmenler partisi (Freie Wähler) yüzde 11,6, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 10,2, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 9,7, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5,1, Sol Parti ise yüzde 3,2 oranında oy aldı. Bu durumda AfD ilk kez Bavyera Eyalet Meclisi'ne girmiş oldu. Sol Parti ise barajı aşamadığı için meclis dışında kaldı.

CSU çoğunluğu kaybetti 

Bavyera'da iktidardaki CSU bu seçimlerle mecliste salt çoğunluğu kaybetmiş oldu. CSU'nun mecliste 85 sandalyeye sahip olacağı tahmin ediliyor. Federal Meclis’te Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile ortak bir meclis grubu oluşturan ve seçimlere sadece Bavyera’da giren Hristiyan Sosyal Birlik, 2013 yılında yapılan son eyalet seçimlerinde yüzde 47,7 oy oranıyla 180 sandalyeden 101’ini kazanmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.