Bayraktar SİHA'lar Afrika'da cihat yanlılarına karşı kullanılacak

Bayraktar SİHA'lar Afrika'da cihat yanlılarına karşı kullanılacak

Afrika ülkelerinde cihat yanlısı silahlı gruplara karşı silahlı insansız hava araçları kullanımı konusundaki istek gün geçtikçe artıyor.

Afrika ülkelerinde cihat yanlısı silahlı gruplara karşı silahlı insansız hava araçları (SİHA) kullanımı konusundaki istek gün geçtikçe artıyor.

Ülkenin doğu bölgesinde El Kaide ve IŞİD gibi cihat yanlısı gruplara karşı mücadele eden Nijer yönetimi söz konusu örgütlerin varlığını sonlandırma arayışında.

Ancak devam eden çatışmalarda, askeri ve sivil kayıplar, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u ve yönetimini kalıcı çözümler bulma hususunda oldukça zorluyor.

Başlangıçta ABD'nin hakim olduğu ancak zaman içerisinde ilk olarak Çin'e sonra da Türkiye'ye kaptırılma aşamasına gelen SİHA piyasasında Afrika ülkeleri bir seçim yapmak durumunda.

Bölge uzmanları, Nijer gibi ülkelerin, Amerikan yapımı SİHA'lardan daha ucuz olduğu, kullanımının basitliği ve daha az lojistik altyapıyı gerektirdiği için son zamanlarda Baykar Teknoloji üretimi Bayraktar TB2 SİHA'ların tercih edildiğini ifade ediyorlar.

Kasım 2021'de iktidara gelen Bazum, bu yıl Türkiye'ye yaptığı ziyarette cihat yanlısı gruplara karşı Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını tercih edeceğini açıkladı. Savaş uçaklarının maliyetleri ile kıyaslandığında insansız hava araçlarının çok daha az maliyette olduğu biliniyor. Bu sebeple SİHA'lara olan ilgi günden güne artıyor.

Türkiye üretimi Bayraktar TB2 insansız hava araçları sistemini ordusuna katmak üzere olan 14. ülke olan Nijer ise satın alım koşulları hakkında henüz bilgi vermekten kaçındı.

"Ne kadar etkili olabilecekleri belirsiz"

Uzmanlar ayrıca, Afrika ülkeleri ordularının SİHA'lar ile donatılmasının taktiksel bağımsızlığın kazanılması yolunda bir başarı olarak görürken, bölgede özellikle motosiklet gibi taşıtlar üzerinde hareket eden cihat yanlısı güçlere karşı ne kadar etkili olabileceği sorusunu gündeme getiriyor.

Afrika ülkelerinin kullanacağı SİHA'ların sivil kayıp oranlarını artıracağından endişe ediliyor.

ABD'nin geçtiğimiz yıllar içerisinde Doğu Afrika ülkesi Somali'de Eş Şebab'a karşı çok sayıda SİHA saldırısı gerçekleştirdiği ve bu saldırılarda grubun savaşçı kadrosundan daha fazla sivil kaybı yaşandığı aktarılmaktaydı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.