"Bazı NATO ülkeleri Ukrayna'ya asker gönderebilir"

"Bazı NATO ülkeleri Ukrayna'ya asker gönderebilir"

Eski NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, bazı NATO ülkelerinin Ukrayna'da asker konuşlandırabileceğini belirtti.

Eski NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, Litvanya'daki zirvede Ukrayna'ya güvenlik garantisi vermemesi durumunda bir grup NATO ülkesinin bireysel adımlar atabileceğini ve Ukrayna'da asker konuşlandırabileceğini söyledi.

Sputnik'in habere göre, Eski NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, çarşamba günü Ukrayna'daki krize ilişkin açıklamalarda bulundu.

Temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek zirveye değinen Rasmussen, buradan Ukrayna'ya güvenlik garantisi kararı çıkmaması durumunda bazı ülkelerin bağımsız karar alarak çeşitli adımlar atabileceğini ve Kiev'e askeri birlik gönderebileceğini öne sürdü.

Rasmussen, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"NATO Ukrayna için net bir yol haritası üzerinde anlaşamazsa bazı ülkelerin bireysel olarak harekete geçme olasılığı açık. Polonya'nın Ukrayna'ya somut yardım sağlamakla yakından ilgili olduğunu biliyoruz. Bu noktada bazı ülkelerin Polonya'yı takip ederek yardımlara daha güçlü bir şekilde angaje olabilir, Baltık ülkeleri de ileri giderek karada askeri birlikler konuşlandırabilir. Bence Polonyalılar ciddi bir şekilde ülke içine girmeyi ve isteklilerle birlikte bir koalisyon oluşturmayı düşünüyor."

Rasmussen, Ukrayna'ya verilecek güvenlik garantilerinin gelişmiş mühimmat üretimi, askeri eğitim, ortak çalışma ve silah tedarikini kapsaması gerektiğini belirtti.

"Bazı NATO müttefikleri, Ukrayna'nın üyelik hedefleri hakkında gerçek bir tartışmadan fiilen kaçınmak için güvenlik garantilerinden yana olabilir" diyen eski NATO Genel Sekreteri, 'güvenlik garantileri sağlayarak bu sorunun önüne geçebileceklerini umduklarını' da sözlerine ekledi.

'Ukrayna'nın NATO üyeliğine giden yolu açık'

Ukrayna'nın olası NATO üyeliğine değinen Rasmussen, "Vilnius'taki zirvede gündeme getirileceğini düşünüyorum. Birkaç Doğu Avrupalı liderle konuştum. En azından isteyen bir grup kararlı Doğu ve Orta Avrupalı müttefik var. Ukrayna'nın NATO üyeliğine giden yolu açık" dedi.

Rasmussen, Ukrayna'nın Vilnius'ta NATO'ya katılım daveti almasa bile bu davetin gelecek yıl Washington'da sunulabileceğini belirterek, "Bundan daha azı Ukrayna için bir hayal kırıklığı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 11-12 Temmuz tarihlerinde Vilnius'ta yapılması planlanan NATO zirvesinde Ukrayna için güvenlik garantileri ve ittifaka katılım için açık bir davet almayı beklediğini söylemişti.

Zelenskiy, Kiev'in NATO ve Avrupa Birliği'ne katılımı konusunda henüz net ve olumlu bir karar alınmamış olmasından hayal kırıklığına uğradığını ifade etmişti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.