'Tarafsız' İsviçre Ukrayna'ya silah sevkiyatının önünü açmak üzere

'Tarafsız' İsviçre Ukrayna'ya silah sevkiyatının önünü açmak üzere

İsviçre Federal Meclisin üst kanadı Eyaletler Konseyi, İsviçre yapımı silahların üçüncü ülkelere yeniden ihraç edilmesini onayladı.

İsviçre, Ukrayna'daki savaş dair 'tarafsızlık' tutumunu değiştirecek bir hamle yaptı.

İsviçre Federal Meclisin üst kanadı Eyaletler Konseyi, çarşamba günü İsviçre yapımı silahların belli şartlar dahilinde üçüncü ülkelere yeniden ihraç edilmesini onayladı.

Konseyde İsviçre üretimi silahların yeniden ihracatını onaylayan karar, 17'ye karşı 22 oyla kabul edildi.

İsviçre parlamentosundan yapılan açıklamaya göre, İsviçre yapımı silahları yeniden ihraç etmek isteyen ülkeler, İsviçre ile aynı değerleri paylaşmak ve benzer ihracat kontrollerine sahip olmak zorunda.

Çatışma halinde olan ve uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanan ülkelerin silah teslim almaları kabul edilecek.

Alınan kararın geriye dönük de olacağı belirtilen açıklamada, yeniden ihracat için insan haklarını ihlal etmeyen ve silahları sivil nüfusa karşı kullanmayan ülkelere izin verileceği ifade edildi.

İsviçre Federal Meclisin üst kanadı Eyaletler Konseyi, silahların yeniden ihraç edilmesine onay verse de karar, parlamentonun diğer kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde de sunulması gerekiyor.

İsviçre yapımı silahların üçüncü ülkelere yeniden ihracatının yeniden tartışmalara sahne olduğu ülkede, tarafsızlığı bozacağı gerekçesiyle Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya karşı Kiev yönetimine İsviçre silahlarının satılmasına karşı çıkılıyordu. İsviçre, Batılı ülkelerden gelen yoğun talep ve eleştirilere rağmen Ukrayna'ya kendi üretimi silahların verilmesini reddediyordu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.