Belalı müttefik: BAE, Sokotra Adaları'nı işgal etti

Belalı müttefik: BAE, Sokotra Adaları'nı işgal etti

Birleşik Arap Emirlikleri, "işgal" etmekle suçlandığı Yemen adasında askeri varlığını güçlendirdi.

Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nin işgal etmekle suçlandığı Yemen'e bağlı Sokotra Adalarındaki askeri varlığını güçlendirdiği bildirildi. 

Çarşamba akşamı Sokotra'ya üç adet kargo uçağı indi ve askeri birliklerle ekipmanlar boşaltıldı.

Yerel kaynakların belirttiğine göre adaya yaklaşık 100 asker, zırhlı nakliyeler ve ağır ekipmanlar indirildi. Uçağın inişinin hemen ardından ekipmanların havalimanına yerleştirildiği ve oradaki güvenlik güçlerinin dışarı çıkartıldığı söylendi. Bu sürpriz hamlenin yerel makamlarla koordine hareket ederek gerçekleştirilmediği de aktarılanlar arasında. 

Al Arabi El Cedid'e konuşan güvenlik güçleri kaynakları bu durumun Yemen'in uluslararası anlamda tanınan devlet başkanı Mansur Hadi'ye karşı bir hareket olarak görüldüğünden yerel çatışmaları tetikleyeceğini söyledi.

Yetkililer kimliklerini gizli tutmak şartıyla konuştu.

Belalı müttefik

Hadi hükumetinin Yemen'de Husilere karşı resmi müttefiki olan BAE ile anlaşmazlıkları devam ediyor.

Emirlik, Yemen'in güneyindeki etkisini genişletmeye devam ediyor. 

BAE güçleri ve yardım kuruluşları Kasım 2015'te meydana gelen ölümcül bir tufandan bu yana Aden Körfezi'ne yakın olan Sokotra Adası'nda bulunuyor.

Bazı söylentilere göre Mansur Hadi'nin, Riyad'a kaçmadan evvel 2014 yılında adayı Emirliğe 99 yıllığına kiraladığı iddia ediliyor.

Daha önce Emirliğin adadaki hava üslerinin görüntüleri sosyal medyada paylaşılmış ve sit alanının işgal edildiği ortaya çıkmıştı. Öte yandan BAE, Sokotra adasına özgü endemik ağaçları da çalarak bilinmeyen bir yere götürmüştü.

BAE'nin de içinde olduğu Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon Mansur Hadi'yi tekrar iktidara getirmek için Yemen'de 3 yıldır Husilerle savaşıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.