Yemen'de Sokotra Adası BAE destekçi ayrılıkçı güçlerin kontrolüne girdi

Yemen'de Sokotra Adası BAE destekçi ayrılıkçı güçlerin kontrolüne girdi

Yemen'in Sokotra Adası'ndaki askeri birlikler, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli ayrılıkçı güçlerin safına geçti.

Yemen'e bağlı Sokotra Adası, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyi (GGK) kontrolüne girdi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre uzun süredir gerginliğin devam ettiği adada dün, Yemen hükümetine bağlı birlikler taraf değiştirerek GGK'ye katıldı.

GGK'ye bağlı birlikler adada kutlamalar yaparken, Suudi Arabistan destekli Yemen hükümetinden konuya dair bir açıklama yapılmadı.

 

 

Sokotra krizi

İran destekli Husilere karşı Yemen hükümetine destek olmak üzere ülkeye askeri müdahalede bulunan iki müttefik, Suudi Arabistan ve BAE'nin yolları bir süre sonra ayrılmıştı.

Suudi Arabistan Yemen hükümetine desteğe devam ederken BAE ise Güney Yemen'i kurmayı hedefleyen GGK'ye destek olmuştu.

BAE'nin desteğiyle GGK, bölgede güçlenerek alan kazanmaya başlamıştı.

BAE ve desteklediği güçler 2018 yılının Mayıs ayından bu yana Sokotra'yı işgal etme girişimlerinde bulunuyordu. Bu girişimlerin sonuncusu 2019 yılının Ekim ayında gerçekleşmiş ancak başarısız olmuştu.

Sokotra'nın kontrol altına alınmasıyla BAE'nin Yemen'in yanı sıra Doğu Afrika ve Aden Körfezi ile bölge genelinde stratejik bir üstünlük sağlayacağı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.