BAE Sokotra'dan çekilmeye başladı

BAE Sokotra'dan çekilmeye başladı

Birleşik Arap Emirlikleri, Sokotra adasında tartışılan birliklerini geri çekmeye başladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) askeri birliklerinden ilk grup Yemen'deki Sokotra adasından ayrıldı.

Arabi21'e konuşan iki kaynağa göre adaya gelen üç BAE uçağı askerlerden büyük bir birliği ve askeri araçları alarak adadan ayrıldı.

Perşembe günü ayrıldılar

Yemen'deki Suudi Arabistan büyükelçisi Muhammed el-Ceber, Riyad hükümetinin BAE ve Yemen arasında bir çıkmaza sebep ada problemini çözmek için yaptığı arabuluculuk çalışmalarına devam ederken, Pazartesi günü adaya gelmiş ve dün adadan ayrılmıştı. 

Yemenli iki kaynağın aktardığına göre Nisan ayının sonlarında Yemen'in Sokotra adasına konuşlandırılan BAE birliklerinin bir kısmı Perşembe günü adadan tahliye edildi.

Suudi Arabistan'ın arabuluculuğu

Saba haber ajansına göre, Suudi Arabistan Pazar günü "havaalanı ve limandaki Yemen güvenlik güçlerinin geri döneceği" bir anlaşmaya kefil oldu.

Ayrıca anlaşmada, “Hükümetin gelişinden sonra adaya getirilen bütün güçlerin geri çekilmesi ve tüm bölgelerde ve Yemen kıyısındaki Hint Okyanusunda bulunan takımadaların tüm bölgelerinde ve adalarında hayatın normalleşmesi" gibi bir temin de yer alıyor. 

Yemen Başbakanı Ahmet Ubeyd bin Dağr, geçtiğimiz Pazartesi yaptığı açıklamada Suudi Arabistan destekli anlaşma ile BAE ile olan Sokotra krizinin çözüldüğünü açıklamıştı. 

BAE'nin Yemen hükümetinden izin almadan Sokotra adasına askeri birliklerini konuşlandırmasıyla iki ülke arasında kriz çıkmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.