Belucistan'da halkın İran rejimine karşı ayaklanması devam ediyor

Belucistan'da halkın İran rejimine karşı ayaklanması devam ediyor

İran'ın doğusundaki Sistan ve Belucistan eyaletinde Beluç halkın İran rejimine karşı ayaklanmasının sürdüğü bildiriliyor.

İran'ın doğusundaki Sistan ve Belucistan eyaletinde Beluç halkın İran rejimine karşı ayaklanmasının sürdüğü bildiriliyor.

Ulusal ve uluslararası basın olaylar karşısında büyük ölçüde sessizliğini korurken, ayaklanmalar dördüncü gününde devam ediyor.

Halk rejime ait merkezleri bastı

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Beluç halkı bölgede birçok yerleşimde İran rejimine ve İran Devrim Muhafızlarına ait merkezlere baskın düzenledi.

Baskınlarda yerel halkla güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Bölge kaynakları, İran güçlerinin açtığı ateşte en az iki Beluç sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Çatışmalar eyaletin Zahedan, Haş ve Seravan gibi bölgelerinde yoğunlaşıyor. Bölgede İran'ın internet erişimini kestiği rapor ediliyor.

Gerilim tırmanmaya devam ederken, İran'ın bölgeye askeri yığınak yaptığı da gelen bilgiler arasında.

Belucistan'da gerilim

Bölgede uzun yıllardır İran rejiminin Sünni Beluçlara yönelik baskıları sebebiyle gerginlik devam ediyordu.

Son olarak 18 Şubat tarihinde 3 İranlı istihbaratçı bölgede öldürülmüş, bundan birkaç gün sonra, 22 Şubat'ta İran güçleri Beluç tüccarlara ateş açmıştı.

Pakistan'a bağlı Panjgur bölgesi yakınlarında yaşanan olayda İran sınır kuvvetlerinin Beluç tüccarlara açtığı ateş sonucu 30'dan fazla kişinin öldüğü rapor ediliyordu. İran olayın ardından Pakistan'ı suçlasa da bağımsız kaynaklar olaydan İran'ın sorumlu olduğunu ifade ediyor.

İran'ın Sünni Beluçlara yönelik politikası

İran rejiminin ülkedeki Sünni Beluçlara yönelik izlediği politikalara da oldukça dikkat çekici bir noktada. Beluç insan hakları aktivistlerinin aktardığı bilgilere göre, Aralık 2020 ve Ocak 2021 tarihleri arasında toplamda 19 Beluç, İran rejimince idam edildi. İdam edilen bu mahkumların yaşlarının 25 ile 45 arasında değiştiği, aralarında 70 yaşında bir mahkumun da bulunduğu aktarılmıştı.

İran tarafından idam edilen Beluçların "suçlu olduklarını itiraf etmeleri için" işkence gördükleri de aktivistler tarafından aktarılan bilgiler arasında. 

İran ve Pakistan'da yaşayan Sünni Beluçlar, kendilerine yönelik hak ihlallerini duyurabilmek için sosyal medya üzerinden kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.