Mahmut Cemil İnce

Mahmut Cemil İnce

Tiger Woods ve Sünni Beluçlar

Tiger Woods ve Sünni Beluçlar

İran'da 16'ncı yüzyıldan bugüne, Fars kültürünü ve Şii inancını benimsemeyen kesimlere baskı uygulandığı bir gerçek.

Bu baskı, özellikle 1979 yılındaki Humeyni devriminden itibaren sistemli bir hal almış durumda.

İran rejiminin baskı politikasından en çok etkilenenler arasında, ülkenin doğusunda yaşayan Sünni Beluçlar bulunuyor. Son dönemde Sünni Beluçlara yönelik baskılar artış durumda. Öyle ki hapsedilen Beluçlar, işlemedikleri suçları itiraf etmeleri için işkence görüyor. Daha sonra da idam ediliyorlar.

Bu durum üzerinde, Sünni Beluçların İran rejimine karşı bir tehdit olarak görülmesi büyük role sahip. İdamların yanı sıra, son süreçte İran rejimi güçleri, Pakistan sınır hattında ticaret yapan Beluçlara da baskı uyguluyor. Geçtiğimiz gün bu kişilerin üzerine ateş açılması sonucunda 10'dan fazla sivil katledildi. Olayın ardından Beluçlar protesto gösterileri düzenledi, sokaklara döküldü. Protestoculara şiddet uygulandığına, ölü sayısının 30'a çıktığına dair ciddi haberler bulunuyor.

İran-Türkiye hattında gerilim

Türkiye ile İran, tarih boyunca gergin ilişkilere sahip olan iki ülke. 1979 devriminin ardından İran, Türkiye'de ciddi bir etkinlik oluşturmaya başladı. Ayrıca, bilhassa son yıllarda İran'ın Suriye ve Irak'taki vekil güçleri, Türkiye'yi doğrudan da hedef aldı. İran bunun yanı sıra PKK'ya destek olmakla da suçlandı.

Son aylarda İran'da rejim destekçileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu bir şiir üzerine, Türkiye'yi şiddetli şekilde eleştirdi ve tehdit etti.

Ayrıca İran'ın desteklediği Şii milisler, Suriye ve Irak'ta Türk askerlerini tehdit etti. Söylemle de sınırlı kalmayarak, gerek Suriye gerekse Irak'ın kuzeyinde Türk askerlerine yönelik birden fazla saldırı düzenlediler. Bu saldırıların sonuncusu Irak'ın kuzeyindeki Musul yakınlarında bulunan Başika'da meydana geldi.

İran rejimi, Türkiye'de de son yıllarda bazı rejim muhaliflerini öldürdü, bazılarını kaçırarak İran'a götürdü.

Tüm bunlara rağmen Türkiye'den İran'ın tüm bu saldırılarına karşılık ciddi bir açıklama yapılmadı.

Tiger Woods

Dün yaşanan bir diğer uluslararası büyük olay ise, golf oyuncusu Tiger Woods'un trafik kazası geçirmesiydi. Bu elim olay üzerine Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kazadan oldukça kısa bir süre sonra Twitter hesabı üzerinden açıklama yaparak Woods'a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Ayrıca Türkiye, geçtiğimiz gün Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde öldürülen İtalya Büyükelçisi  Luca Attanasio'nun öldürülmesi sonrası kınama açıklaması yayınlayan ilk devletlerden oldu.

***

İran gibi sorunlu bir komşuya karşı, en azından yaşanan insan hakları ihlallerinden kaygı duyulduğunun belirtilmesinin, Türkiye'nin bölge siyaseti açısından da önem arz ettiği kanaatindeyim.

Dünyanın en uzak noktalarında yaşanan olaylara dair bile kınama veya taziye açıklamaları yapılırken, Beluç halkının bundan istisna tutulması için, İran ile çok dostane ilişkiler olması gerekirdi.

İran'ın vekil güçleriyle Türkiye'ye günaşırı saldırı yaptığı bir ortamda, pek de dostane ilişkilerin olduğu söylenemez.

Siz ne düşünürsünüz bilmem, ancak şahsen, Beluçların yaşadıklarının da en az Tiger Woods'un başına gelen kadar önemli olduğunu düşünüyorum.


Yazıda yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir, Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 13915 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Mahmut Cemil İnce Arşivi