Berat Albayrak reform paketini açıkladı

Berat Albayrak reform paketini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomide yeni reform paketini bugün açıkladı.

Ekonominin yeni yol haritası bugün açıklandı.

Habertürk'ün haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019"u düzenlenecek basın toplantısıyla açıklayacak. Paketin Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamındaki hedeflere yönelik tedbirler içermesi bekleniyor.

Berat Albayrak, bir süre önce bir televizyon programında "Büyüme, enflasyon, bankacılık başta olmak üzere tüm alanlarda atılacak adımları içeren genel çerçeveye ilişkin açıklamalarda bulunacaklarını" dile getirmişti.

Foreks'in aktardığı bilgilere göre Berat Albayrak'ın sunumundan satır başları:

-  Bu paketle ekonomimizin karşılaştığı en temel sorunlara yeterli çözümler sağlayacağını düşündüğümüz adımların ilk aşamasını ele aldık. Sadece 2019 yılında hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimiz düzenlemeleri ve adımları paylaşacağız.

-  Albayrak sunumunun başlangıcında düzenlenen seçimlere de değindi. Albayrak önümüzdeki 4.5 yıl boyunca seçim olmayacağını ifade ederek şöyle devam etti: "Bu değişim ve reform süreci önümüzdeki 4,5 yıllık süreç boyunca kararlılıkla devam edecektir."

-  Reformların başında finansal sektör geliyor, onun altındaki de ilk başlık bankacılık sektörü olacak. Kamu bankalarına toplam 28 milyar TL DİBS (Devlet İçi Borçlanma Senedi) verilecek. Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak. Kamu bankalarını bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek.

-  Sorunlu kredilerin bir kısmı ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edilecek. Bu fonlar enerji girişim sermaye fonu ve gayrimenkul fonu.

-  Bireysel emeklilik sistemi yeniden yapılandırılacak. Daha sürdürülebilir bir emeklilik sistemi fayda sağlayacak. Tasarrufları artırarak dış finansman bağımlılığımızı azaltacağız. Bu da ekonomimizi dış müdahalelere karşı çok daha güçlü bir hale getirecek.

-  Finansal yönetim kalitesi artırılacak. Ulusal kredi derecelendirme şirketi kurulacak.

-  Sigortacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu kurulacak.

-  Enflasyondaki en önemli sorunların başında gıda olduğu için yapısal reformların da en önemli ayağını gıda konusunda hazırladık. Gıda enflasyonu ile mücadele için en önemli yapısal reformumuz tarımda milli birlik projemiz olacak. Gıda ürünlerinin ulusal markalaşmaları sağlanacak. Taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla tarım kredi kooperatifi ile SERA A.Ş. kurulacak

- Gelirlerimizi daha da artırmak için toplumun genelini etkilemeyen, yüksek gelir gruplarının daha adil vergilendirilmesini sağlayacak ve enflasyona etkisi minumum olacak bazı adımlar hayata geçecek.

- İnşaat izinlerinde, elektrik bağlamada, işe başlamada, ilgili kuruluşlar arasındaki e-imza'nın sürece dahil edilmesiyle sistemler entegre edilecek.

- Kısa, orta ve uzun vadede ihracat potansiyelinin belirlenerek ihracatın artırılması için uygun strateji ile ilgili adımlar atılacak.

- 2019'da turist sayısının 50 milyonun üzerinde, gelirinin de 35 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi beklenmektedir.

- Pisa 2021 uygulamasında ortaokullar lehine farkın %20, bölgeler arası farkın %10 azaltılması hedeflenmektedir, MEB programı Eylül'de açıklayacak

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.