Beşli Masa: Yolumuza devam edeceğiz

Beşli Masa: Yolumuza devam edeceğiz

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in masayı terk etmesi sonucu masada beş partiye düşen Millet İttifakı bileşenleri ortak adayı açıklama konusunda tarih verdi.

Millet İttifakı, İyi Parti Lideri Meral Akşener’in CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkması ardından “dün ve bugüne sıkışmadan yolumuza devam edeceğiz” mesajıyla, aday açıklaması için 6 Mart Pazartesi gününü işaret etti.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal bugün saat 17.00 itibariyle başlayan olağanüstü toplantı, saat 22.00’de sona erdi. Meral Akşener’in davet edilmediği bu olağanüstü toplantıda, son 48 saattir yani 2 Mart Perşembe günkü toplantıdan itibaren Akşener ve İyi Parti’nin tutumu ele alındı. Ardından liderler buluşmasıyla ilgili 14’ncü kez ortak yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada beş liderin imzası yer aldı.

VOA Türkçe'den Yıldız Yazıcıoğlu'nun haberine göre, ortak açıklamada, Meral Akşener’in yokluğuna karşın bugünkü liderler buluşması, “Millet İttifakı’nın bir araya gelmesi” olarak tanımlandı. Açıklamada, “Ülkemizin tüm toplum kesimlerinin en geniş yelpazede temsil edildiği ve bizatihi milletimizin kurduğu masamız ilk gün hangi ilke ve hedefler doğrultusunda kurulduysa, bugün de yine aynı istikamette çalışmalarına devam etme kararlılığındadır. Düne ve bugüne sıkışmadan, ‘Yarının Türkiye’sini inşa ve ihya etmekte kararlıyız! Bizler, 85 milyon insanımızın hiçbir ferdini dışarda bırakmadan, hiç kimsenin kalbini kırmadan, güvenini boşa çıkarmadan yolumuza devam edeceğiz” mesajı verildi. Bu mesajda, İyi Parti lideri Akşener’in imza attığı “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı Metni”nin tanıtımındaki “Yarının Türkiye’si” sloganına vurgu yapıldığı görüldü. Bunun yanı sıra Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu ile Millet İttifakı masasını hedef aldığı 3 Mart günü yaptığı basın açıklaması ve sonrasında bugün İyi Partili isimlerce yapılan açıklamalara yönelikse “düne ve bugüne sıkışmadan yola devam” denilmesi dikkat çekti.

Açıklamada, “Bizler, yola çıktığımız ilk günden beri ortak akıl, istişare ve uzlaşı ile bir süreç yürütüyoruz. Yeni bir dönemin şafağında olduğumuzun bilinciyle; bu topraklarda umudu yeniden yeşertecek ve güzel ülkemizde insan onuruna yaraşır hayat şartlarını hep birlikte tesis edeceğiz” vurgusu da yapıldı.

Cumhurbaşkanı adayı için nihai açıklama 6 Mart’ta

Lider tarafından yapılan ortak açıklamada, “Hedefimiz; kaybedeni olmayan bir zaferdir! Bu çerçevede; bir önceki toplantımızda karara vardığımız gibi, 6 Mart Pazartesi günü tekrar Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde biraraya geleceğiz. Ortak bir anlayışa ulaştığımız, 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda nihai açıklamayı, kamuoyu ile paylaşacağız” bilgisi de verildi. Dolayısıyla 2 Mart gün yapılan Altılı Masa toplantısında Akşener’in de imza attığı açıklamadaki bilgi bir kez daha bugün yinelendi.

6 Mart Pazartesi günü masa etrafında altı sandalye olacak

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı (Siyasi İşler Başkanı) Cafer Güneş, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, 6 Mart Pazartesi günkü toplantıya katılma konusunda İyi Parti lideri Akşener’in, 2 Mart akşamı ortak açıklamada imzası olması itibariyle iradesi bulunduğunu işaret etti. Bugünkü olağanüstü toplantı için Akşener’e davet yapılmadığını kaydeden Güneş, ancak 6 Mart Pazartesi günü için zaten hiçbir lider veya partiye yönelik davet gönderilmeyeceğini çünkü hali hazırda gelecek toplantıya 2 Mart günü altı lider tarafından karar verilmiş olduğunu söyledi. Güneş, “Biz Saadet Partisi olarak 6 Mart Pazartesi günkü masa etrafına altı sandalye koyacağız. Sayın Meral Akşener’in toplantıya katılıp katılmaması kendi takdiri olacaktır” dedi.

Bugüne değin Millet İttifakı’nın çok önemli ortak ilke ve hedeflere imza attığını kaydeden Güneş, İyi Parti’nin Millet İttifakı’nın parçası olmaya devam etme veya etmeye kararını yine kendisinin alacağını vurguladı. Saadet Partisi’nin Milli Görüş çizgisindeki duruşunu hiç değiştirmediğini ve geçmişten bugüne Türkiye’nin ihtiyaçları yönünde tüm siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirmeye açık olduğunu belirten Güneş, bugün HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın, ortak Cumhurbaşkanı adayı konusunda kapıyı açık tuttuğu açıklaması için de Saadet Partisi olarak her zaman herkes ile görüşeceklerini söyledi.

“Güvenli konutlarda yaşam için gerekli tedbirleri alacağız”

Bu arada liderlerce bugün yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremi ve artçılarıyla yaşanan sürece ilişkin de değerlendirme yapıldı.

Açıklamada, “Hiçbir gelişme milletimizin deprem felaketi dolayısıyla yaşamakta olduğu acıların ve bu acılara sebep olan yönetim zafiyetinin üstünü örtemez. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, bütün bu yönetim zafiyetlerine son vereceğimizi ve ayrıca tüm vatandaşlarımızı güvenli şehirlerde ve güvenli konutlarda yaşatmak için gerekli tedbirleri alacağımızı taahhüt ediyoruz. Millet İttifakının belediye başkanları da şimdiden bu taahhütlerin gereğini yerine getirmek için çalışmalarını sürdürmektedir” denildi.

CHP Lideri yeniden kurmaylarıyla buluştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, bugün beş saatlik liderlerle buluşması ardından parti genel merkezinde kurmaylarıyla toplantı yaptı.

Gün içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın, İyi Parti Lideri Meral Akşener ile görüşme girişimi sonuçsuz kalmıştı.

Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarıyla toplantısında yeniden bugünkü gelişmeleri ele aldığı ifade edildi. Ancak toplantıya İmamoğlu ve Yavaş’ın davet edilmesi veya katılımı söz konusu olmadı.

Kılıçdaroğlu, ayrıca “Türkiye'mizin bütün renklerini birleştirerek gerçek anlamda demokrasi, adalet ve huzuru getirmek için bir araya geldiğimiz toplantıya ev sahipliği yapan başta Sayın Temel Karamollaoğlu olmak üzere, tüm genel başkanlara teşekkür ederim. Aynı inanç ve kararlılıkla yürüyüşümüz sürüyor” mesajını paylaştı.

Liderlerden Twitter mesajları

Beş siyasi liderin biraraya geldikleri toplantının ardından tek tek liderlerden Twitter paylaşımları geldi. Toplantıya ev sahipliği yapan Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, “İlk günkü ilke ve hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürdüğümüz değerli genel başkanların her birine teşekkür ediyorum” mesajını paylaştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından “Türkiye'mizin bütün renklerini birleştirerek gerçek anlamda demokrasi, adalet ve huzuru getirmek için bir araya geldiğimiz toplantıya ev sahipliği yapan başta Sayın
@T_Karamollaoglu olmak üzere, tüm genel başkanlara teşekkür ederim. Aynı inanç ve kararlılıkla yürüyüşümüz sürüyor” ifadelerini içeren bir mesaj paylaştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.