Beyrut patlaması: Hizbullah'ın 'amonyum nitrat' geçmişi

Beyrut patlaması: Hizbullah'ın 'amonyum nitrat' geçmişi

Lübnan'da yetkililer, başkent Beyrut'ta yaşanan patlamanın yüksek miktardaki amonyum nitrattan kaynaklanmış olabileceğini öne sürdü.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'ndaki patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini açıkladı. Ancak kimyasal maddenin tutuşmasına neyin yol açtığı ise belirsizliğini koruyor.

Beyrut’taki patlamanın ardından akıllara ise Hizbullah’ın amonyum nitrat ile olan geçmişi geldi.

Temmuz 2012'de Kıbrıs'ın güneydoğusunda bulunan Larnaka'daki evinin bodrum katında 8,2 ton amonyum nitrat bulunan Hüseyin Abdullah adlı bir Hizbullah üyesi, güvenlik güçleri tarafından tutuklandı.

Ağustos 2015 tarihinde ise, çeşitli silah ve amonyum keşfedilmesinin ardından Kuveyt’teki 3 Hizbullah üyesi tutuklanmıştı.

2017 yılında Bolivya makamları, Hizbullah'a ait olan büyük miktarda bir depoya baskın düzenledi. Depoda bomba üretiminde kullanılmak üzere 2,5 tonluk patlayıcı bulundu.

2020 yılına gelindiğinde Almanya, Hizbullah’ı terörist olarak sınıflandırdı. Almanya’nın güneyinde yer alan bir dükkana düzenlenen baskında ise patlayıcı üretiminde kullanılmak üzere çok miktarda amonyum nitrat ele geçirildi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.