Beyrut patlaması soruşturmasında ulaşılan 3 sonuç

Beyrut patlaması soruşturmasında ulaşılan 3 sonuç

Lübnan Cumhuriyet gazetesi, olay yeri kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ardında yüzlerce ölü ve yaralı bırakan ve büyük çaplı yıkımlara yol açan Beyrut limanı patlamasına yönelik soruşturmaların 3 sonuca ulaştığını aktardı.

Lübnan Cumhuriyet gazetesi, "İç Güvenlik Kuvvetleri Bilgi Şube Müdürlüğü'nün ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile işbirliği içinde yürüttüğü soruşturmanın şu şekilde sonuçlandığını ifade ediyor:

  • İsrail'in denizden ve havadan saldırısı söz konusu değil.
  • Limanda Hizbullah'a silah sevkiyatı yapıldığı söz konusu değil.
  • Patlama, kaynak işleminden sonra buharlaşan bir kıvılcımdan yüksek ısı ortaya çıkmasının bir sonucuydu ve nitratlar, tiner ve patlayıcılar da dahil olmak üzere yüksek derecede yanıcı maddelerin varlığı nedeniyle kademeli olarak artan yangınla patladı.

Olay yeri kaynakları, Enformasyon Şubesindeki askeri soruşturmanın sorgulamalar ve kameralar da dahil olmak üzere belirli bir yöntem çerçevesinde gerçekleştiğini vurguladı.

Adli Müfettiş Fadi Sawan'ın soruşturma esnasında sırayla ''Tutukluların sorgulanması, eski hakimler ve çalışanlar dahil olmak üzere soruşturmaya yeni unsurların dahil edilmesi ve vesayet bakanlarının soruşturulması'' yollarını izlediği ifade edildi.

Kaynaklar ayrıca soruşturmanın limandaki güvenlik kurumlarının rolüne odaklandığını da belirtti.

Patlamanın şekline ilişkin soruşturmanın nihai raporunun; ''Patlamanın kuvvetinin dairesel bir fırtınada olduğunu, ancak yarısının denizle çarpıştığını ve diğer yarısının da karanın dörtte biriyle birleştiğini'' kanıtladığı belirtildi.

Kaynaklar, "İki bin tondan az amonyum nitratın patladığını, depolanan maddenin 700 ila 1000 tonunun patlamamış olduğunu" aktarırken, ''Soruşturma iki olasılığa ulaştı: Birincisi, birinin bu malzemeleri çalması ve satması ihtimali. İkincisi, bu miktarın yanmış-yakılmış olduğu, ancak bir kusur nedeniyle patlamamış olduğu ihtimali.'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.