Biden bir kez daha Netanyahu'dan Refah'a saldırmamasını rica etti

Biden bir kez daha Netanyahu'dan Refah'a saldırmamasını rica etti

Biden, İsrail'e Filistinlilere yönelik ihlallerine son vermesi için baskı yapmak üzere ABD yardımlarını ve silah transferlerini bir koz olarak kullanmaya hazır olmadığını belirtti.

ABD, Gazze Şeridi güneyinde 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentini işgal etmemesi konusunda İsrail'e şimdiye kadarki en güçlü uyarısını yaparak, böyle bir kara harekatının kuşatma altındaki bölgede insani krizi daha da derinleştireceğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden'ın Hamas'ı yenme hedefine bağlı kalmaya devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Refah'a yapılacak büyük bir saldırının "hata" olacağını ilettiğini söyledi.

Sullivan, "Bu daha fazla masum sivilin ölümüne yol açacak, zaten vahim olan insani krizi daha da kötüleştirecek, Gazze'deki kargaşayı derinleştirecek ve İsrail'i uluslararası alanda daha da yalnızlaştıracaktır" dedi.

İsrail ordusu, İsrail'in güneyinde en az 1,100 kişinin ölümüne yol açan ölümcül bir saldırının ardından 7 Ekim'de saldırılara başlamasından bu yana Gazze'de 31.000'den fazla Filistinliyi öldürdü.

Sullivan'a göre Biden bir telefon görüşmesinde Netanyahu'dan, Refah'ın olası işgaline yönelik endişeleri dinlemek üzere Washington DC'ye istihbarat ve askeri yetkililerden oluşan bir ekip göndermesini istedi.

Savaş boyunca İsrail, kuzeyden işgal ettiği Gazze'deki Filistinli sivillere güneye gitmelerini söyledi.

Pek çok bölge sakini önce yerleşim bölgesinin orta kesimine, daha sonra da güneydeki Han Yunus şehrine taşındı. Sonunda tekrar Mısır sınırında bulunan Refah'a kaçmak zorunda kaldılar.

Geçtiğimiz beş ay içinde Refah'ın savaştan önce 300.000 civarında olan nüfusu 1.5 milyonu aştı.

İsrailli yöneticiler, Mısır sınırından gelen insani yardımlar için kilit bir merkez görevi gören Refah'ı işgal etme niyetlerini defalarca dile getirdiler.

Ancak Birleşmiş Milletler uzmanları bölgede kıtlık yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. İsrail'in Avrupa'daki müttefikleri de dahil olmak üzere Batılı ülkeler de ülkeyi Refah'a saldırmaması konusunda uyardı.

Pazartesi günü ABD de bu çağrılara açık bir şekilde katıldı ve Sullivan Refah'taki Filistinlilerin gidecek başka yerleri olmadığını söyledi.

Sullivan, "Gazze'nin diğer büyük şehirleri büyük ölçüde tahrip edildi ve İsrail, bırakın onları doyurmayı, barınmalarını ve temizlik gibi temel ihtiyaçlara erişimlerini sağlamayı, bu sivilleri nasıl ve nereye güvenli bir şekilde taşıyacaklarına dair ne bize ne de dünyaya bir plan sunmadı" dedi.

Sullivan, Biden'ın Netanyahu'ya İsrail'in güvenliğine olan "derin bağlılığını" yinelediğini söyledi. Ancak İsrail'in savaş çabalarını eleştirmeye devam etti.

Sullivan gazetecilere yaptığı açıklamada "Askeri bir plan, entegre bir insani plan ve siyasi plan olmadan başarıya ulaşamaz" dedi.

"Başkan, devam eden askeri operasyonların net bir stratejik sonuca bağlanması gerektiğini defalarca dile getirdi. Başkan bugün Başbakan'a Hamas'ı yenilgiye uğratma hedefini desteklediğimizi ancak bunun gerçekleşmesi için tutarlı ve sürdürülebilir bir stratejiye ihtiyaç olduğuna inandığımızı bir kez daha söyledi."

Netanyahu ve Biden 7 Ekim'den bu yana düzenli olarak telefonda görüşüyorlar ancak ABD Başkanı'nın İsrail'e verdiği koşulsuz desteğe rağmen iki liderin ilişkilerinin gergin olduğu bildiriliyor.

Geçtiğimiz hafta, koyu bir İsrail destekçisi ve Biden'ın Demokrat Partisindeki en üst düzey Yahudi seçilmiş yetkili olan Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Netanyahu'yu barışın önünde bir engel olarak tanımladı ve "savaş sona ermeye başladığında" İsrail'de yeni seçimlerin yapılması çağrısında bulundu.

İsrail başbakanı daha sonra CNN'e verdiği bir mülakatta ABD'li üst düzey yasama üyesinin yorumlarını "tamamen uygunsuz" olarak değerlendirdi.

Ancak Biden, Schumer'in sözlerini birçok Amerikalı tarafından paylaşılan endişeleri dile getiren "iyi bir konuşma" olarak nitelemişti.

Yine de geçen hafta MSNBC'ye verdiği bir mülakatta Biden, İsrail'e Filistinlilere yönelik ihlallerine son vermesi için baskı yapmak üzere ABD yardımlarını ve silah transferlerini bir koz olarak kullanmaya hazır olmadığını belirtti.

Biden, İsrail'in ABD tarafından finanse edilen füze savunma sistemine atıfta bulunarak, "İsrail'in savunması hala kritik öneme sahip, bu nedenle kendilerini korumak için Demir Kubbe'ye sahip olmamaları için tüm silahları durduracağım [bir] kırmızı çizgi yok" dedi.

"Ama öyle kırmızı çizgiler var ki, eğer onları aşarsa 30.000 Filistinlinin daha ölmesine izin veremeyiz."

Filistinli hak savunucuları aylardır yalnızca eleştirilerle Netanyahu'nun savaşı sona erdiremeyeceğini vurguluyor ve Washington'a İsrail'e yapılan yardımlara koşul koyması çağrısında bulunuyor.

Ancak Biden yönetimi Pazartesi günü Kongre'de görüşülmekte olan ve İsrail'e 14 milyar dolardan fazla ek yardım sağlayacak olan dış finansman tasarısına desteğini yineledi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.