Biden: Gazze'de ateşkes istemedim

Biden: Gazze'de ateşkes istemedim

Biden, kendisine yöneltilen bir soruya cevaben "Ben ateşkes istemedim" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde Gazze'de ateşkes istemediğini söyledi.

Biden Cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada "Bugün -Cumartesi- Netanyahu ile uzun bir konuşma yaptım ve bu özel bir görüşmeydi" dedi.

Biden, kendisine yöneltilen bir soruya cevaben "Ben ateşkes istemedim" dedi.

Beyaz Saray daha sonra yaptığı açıklamada Biden ve Netanyahu'nun İsrail'in Gazze'deki askeri harekatını, "hedefleri ve aşamaları" da dahil olmak üzere ele aldıklarını söyledi.

Açıklamada Biden'ın "insani yardım operasyonuna destek verenler de dahil olmak üzere sivil nüfusun korunmasına yönelik kritik ihtiyacı ve sivillerin çatışmaların devam ettiği bölgelerden güvenli bir şekilde uzaklaşmasına izin verilmesinin önemini vurguladığı" belirtildi.

Beyaz Saray’ın açıklamasında "Liderler kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasının önemini ele aldılar.” ifadeleri de yer aldı.

İki lider arasındaki görüşme, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze'ye yönelik yardımların arttırılması çağrısında bulunan ancak haftalardır süren çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulunmayan bir kararı kabul etmesinden bir gün sonra gerçekleşti.

Gazze'ye hayati önem taşıyan insani yardımların "derhal, güvenli ve engelsiz" bir şekilde ulaştırılmasını talep eden karar tasarısı, BMGK üyelerinin günlerce tasarının içeriği üzerinde tartışması ve Washington'un ısrarı üzerine bazı maddelerin yumuşatılmasının ardından kabul edildi.

ABD ve Rusya'nın çekimser kaldığı oylamanın sahadaki etkisinin sıfıra yakın olmasından endişe ediliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü İcra Direktörü Avril Benoit tarafından yapılan açıklamada, "Bu karar Gazze'deki sivillerin yaşamları üzerindeki etkisinin anlamsız olacağı bir şekilde sulandırıldı" denildi.

Benoit, "İsrail'in ABD desteğiyle bu savaşı yürütme biçimi, Filistinli siviller arasında büyük ölümlere ve acılara neden oluyor ve uluslararası normlar ve yasalarla uyuşmuyor" diye ekledi.

ABD ayrıca yardımlar için bir BM izleme mekanizması oluşturulması talebine de karşı çıkarak İsrail'in teslimatların denetlenmesinde rol oynamaya devam edeceğini garanti etti.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu Cumartesi günü ABD'nin BM'de takındığı tutumu "takdir ettiğini" ifade etti. Ayrıca "İsrail'in tüm hedefleri tamamlanana kadar savaşa devam edeceğini” açıkça ifade etti.

24 saatte 200'den fazla ölü

İsrail yaklaşık 80 gündür Gazze'yi bombalamaya devam ederken, son 24 saat içinde 200'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıların başlamasından bu yana ölenlerin sayısının Cumartesi günü 20.258'e yükseldiğini ve bunların çoğunun kadın ve çocuk olduğunu açıkladı.

BM tahminlerine göre İsrail saldırıları, Gazze'nin 2.3 milyonluk nüfusunun 1,9 milyonunu yerinden etti.

BM, Gazze'deki durumu "felaketin ötesinde" olarak tanımladı.

Gazze halkı yiyecek, yakıt ve su bulmakta zorlanırken, kalabalık barınaklarda ya da çadırlarda yaşıyor.

BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu (UNRWA) X'te yayınladığı bir mesajda, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı devam ederken "anlamlı bir yardım ulaştırmanın mümkün olmadığını" belirtti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum