Biden Gazze'deki hastane saldırısında İsrail'i destekledi: "Karşı takımın işi"

Biden Gazze'deki hastane saldırısında İsrail'i destekledi: "Karşı takımın işi"

ABD Başkanı Biden, binlerce kişinin ölümüne yol açan Gazze savaşının ortasında İsrail'e 'istediği şekilde hareket etmesi için yeşil ışık yaktı'.

ABD Başkanı Joe Biden, Salı günü Gazze Şeridi'ndeki bir hastanede meydana gelen ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından İsrail'e geldi. Diplomatik kaynaklar Biden'ın bu ziyaretinin bölgedeki çatışmaların daha da büyümesini engellemek için gerçekleştirildiğini ifade ediyor.

Çarşamba günü büyük güvenlik çemberi arasında uçaktan inen Biden, Tel Aviv'deki Ben Gurion havaalanının pistinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile kucaklaştı.

Herzog'un karşılama esnasında Biden'a "Hoş geldiniz Sayın Başkan. İsrail ulusunu koruduğunuz için Tanrı sizi korusun" dediği aktarıldı.

Netanyahu ve Biden'ın görüşmelerini gerçekleştirdiği Tel Aviv'deki otelin çevresinde yüzlerce polis ve asker konuşlandırılırken, yakındaki villaların çatılarında da keskin nişancılar yer aldı.

ABD'den yeşil ışık

Netanyahu ile birlikte bir basın toplantısında konuşan Biden şunları söyledi:

"Dün Gazze'deki bir hastanede yaşanan patlama beni derinden üzdü ve öfkelendirdi ve gördüklerime göre bunu siz değil karşı takım yapmış gibi görünüyor."

Biden sözlerine şunları da ekledi: "Ancak dışarıda emin olmayan pek çok insan var, bu nedenle önümüzde aşmamız gereken pek çok şey var."

Tel Aviv'den bildiren Al Jazeera muhabiri Alan Fisher, Biden'ın İsrail'e uygun gördüğü şekilde hareket etmesi için yeşil ışık yaktığını söyledi.

Al Jazeera'dan Alan Fisher şunları ekledi:

"Amerikalılar ulusal güvenlik ekiplerinin Salı gecesi Gazze'deki hastanede meydana gelen patlamanın nedenini araştıracağını söylediğinde pek çok kişi kapsamlı bir soruşturma yapılacağını düşündü.

Ancak görünen o ki Başkan Biden ölümcül saldırının arkasında kimin olduğuna çoktan karar vermiş ve kötü seçilmiş kelimelerle "karşı takımın" sorumlu olduğunu ifade etti.

Bu ziyaret İsraillilere verilen desteğin önemli bir göstergesidir. Biden, hastane katliamına yanlış ateşlenen bir roketin neden olduğunu ileri sürerek İsrail'e uygun gördüğü şekilde hareket etmesi için yeşil ışık yakmış oldu."

Arap liderler görüşmeleri iptal etti

Biden'ın aslında Ürdün'ü de ziyaret etmesi planlanıyordu ancak Salı akşamı Washington'dan ayrılırken Arap liderlerle yapacağı görüşmeler iptal edildi ve Biden'ın bu gergin anı yönetmek için çok önemli olduğunu düşündüğü yüz yüze görüşme fırsatı elinden alınmış oldu.

İsrail, Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail yerleşimlerine düzenlediği ve 1400 kişinin öldüğünün açıklandığı ölümcül saldırılara karşılık olarak Gazze'ye olası bir kara harekatına hazırlanıyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik misilleme hava saldırılarında yaklaşık 3.300 Filistinlinin öldüğü bildirildi. Sağlık yetkilileri, 1.200 kişinin daha canlı ya da ölü olarak enkaz altında olduğuna inanıldığını söyledi.

Bu rakamlar Salı günü El Ehli Arap (El Mamedani) Hastanesi'nde meydana gelen saldırıdan öncesine ait.

Gazze Sağlık Bakanlığı yıkıma İsrail'in bir hava saldırısının neden olduğunu söyledi. İsrail ordusu olayla ilgisini reddetti ve saldırıya başka bir silahlı grup olan Filistin İslami Cihad Hareketi'nin yanlış ateşlenen bir roketinin neden olduğunu ileri sürdü. Ancak bu grup da sorumluluğu reddetti.

Yaralı Filistinlilerin tedavi edildiği ve çatışmalardan kaçan çok sayıda Filistinlinin sığındığı hastanede meydana gelen ölümlerin ardından bölgede protesto gösterileri başladı.

Yüzlerce protestocu Ramallah da dahil olmak üzere Batı Şeria'nın önemli şehirlerinin sokaklarını doldurdu. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta ve Ürdün'ün başkenti Amman'da patlak veren protestolara daha fazla insan katıldı ve öfkeli bir kalabalık İsrail Büyükelçiliği önünde toplandı.

Hastane saldırısına duyulan öfke Biden'ın Ürdün'ü ziyaret planlarını da bozdu. Kral Abdullah, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile toplantılara ev sahipliği yapmayı planlıyordu.

Ancak Filistin Yönetimi lideri Abbas saldırıyı bahane göstererek toplantıdan çekildi ve zirve daha sonra tamamen iptal edildi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, devlet televizyonuna verdiği demeçte Gazze savaşının bölgeyi "uçurumun kenarına getirdiğini" söyledi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum