Biden: İran er ya da geç İsrail'e saldıracak

Biden: İran er ya da geç İsrail'e saldıracak

Olası bir saldırı konusunda İran'a ne söyleyeceği sorulan Biden, kısa ve öz konuştu ve "yapmayın" diye cevap verdi.

Başkan Joe Biden Cuma günü yaptığı açıklamada İran'ın İsrail'e "er ya da geç" saldırmasını beklediğini söyledi ve Tahran'ı böyle bir eylemde bulunmaması konusunda uyardı.

Sivil toplum liderlerinin katıldığı bir kongrede yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, bu karamsar değerlendirmesinin daha fazla açıklama yapma yetkisi bulunmayan istihbarat raporlarına dayandığını söyledi.

Olası bir saldırı konusunda İran'a ne söyleyeceği sorulan Biden, kısa ve öz konuştu ve "yapmayın" diye cevap verdi.

İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'deki İran elçiliğine düzenlediği saldırıda çok sayıda üst düzey komutanın öldürülmesinin ardından misilleme saldırısı beklentileri arttı.

İran lideri Ali Hamaney, İsrail'in elçilik saldırısının sorumluluğunu üstlenmemesine rağmen İsrail'in "cezalandırılması gerektiğini" söylemişti.

Amerika Birleşik Devletleri, İran ya da vekilleri tarafından bir saldırıya uğrayacağı korkusuyla personelinin İsrail'e seyahatini kısıtlamaya başladı.

Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki savaşı ele alış biçimine yönelik eleştirilerini arttırmış olsa da, ABD'nin İsrail'i her türlü saldırıya karşı savunmaya devam edeceği sözünü verdi.

Biden, "Kendimizi İsrail'in savunmasına adadık” dedi ve ekledi: "İsrail'i destekleyeceğiz ve İsrail'in savunmasına yardımcı olacağız ve İran başarılı olamayacak."

Gelişmeleri değerlendirmek üzere isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki Dışişleri Bakanlığı yetkilisine göre, ABD'li yetkililer İran'ın olası eylemlerine ilişkin çeşitli değerlendirmeleri tartışıyor ve Tahran'ın bazı misilleme eylemlerinde bulunacağı konusunda bir fikir birliği oluşmuş durumda.

Ancak ABD'li yetkililer İran'ın Amerikan hedeflerini vurmaktan kaçınacağına da inanıyor ki bu da çatışmanın daha da tırmanmasını istemediğinin bir işareti.

Politico'nun haberine göre ABD, İran'ın Washington'u askeri bir karşılık vermeye zorlamadan İsrail'e bir mesaj göndermek istediğine inanıyor.

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden biri, İran'ın doğrudan, vekil milisler ya da her ikisi aracılığıyla saldırması halinde, İsrail'i ve muhtemelen Irak da dahil olmak üzere bölgenin başka yerlerini vuracağı beklentisi olduğunu söyledi.

ABD'li yetkililer İran'ın dünyanın diğer bölgelerindeki İsrail hedeflerini vurmasını beklemiyor.

Yetkili, Lübnan merkezli Hizbullah gibi İran'ın müttefiki olan grupların ve bir başka müttefik olan Yemen'deki Husilerin bir rol oynayabileceğini söyledi.

"Husiler yeni keşfettikleri bir role, otoriteye ve güce sahipler. Kendilerini zirvede hissediyorlar" diyor yetkili.

“Saldırabilirler, belki İran onları yönlendirdiği için değil ama onlar da bu kervana katılmak istedikleri için."

ABD'li yetkililer İsrail'e, İran'ın saldırısı karşısında Washington'un yanında olduğu konusunda güvence vermeye çalışıyor. Ancak aynı zamanda İsrail'in gelecekte krizi derinleştirebilecek herhangi bir hamle yapmasını engellemek istediklerini de belirtiyorlar.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir ABD'li yetkili, yönetimin "karşı karşıya oldukları önemli tehdide karşı kendilerini savunabilmelerini sağlamak ve aynı zamanda gerilimin tırmanmasını önlemek için İsrail ile temas halinde olduğunu" söyledi.

Kaynak: Mepa News, Politico

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.