Biden İsrail'den İran'ı tehdit etti: Güç kullanacağız

Biden İsrail'den İran'ı tehdit etti: Güç kullanacağız

ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu ziyaretine başlamadan önce İsrail basınına verdiği bir röportajda, İran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellemek amacıyla son çare olarak güç kullanacağını söyledi.

Biden, Washington’dan ayrılmadan önce İsrail’in Kanal 12 televizyonuna verdiği röportaj bugün yayınlandı.

Röportajda Biden’a, Tahran’ın nükleer silah elde etmesini engelleyeceği şeklindeki daha önce yaptığı açıklamaların, İran’a karşı güç kullanacağı anlamına gelip gelmediği soruldu.

Başkan Biden soruya, “Son çareyse evet” yanıtını verdi.

ABD Başkanı, “Şu anki İran’dan daha kötü olan tek şey nükleer silaha sahip bir İran” ifadelerini kullandı.

İran nükleer silah elde etmeyi amaçladığını reddediyor ve nükleer programının barışçı olduğunu savunuyor.

Tahran 2015 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya ile yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını sınırlandıran anlaşmaya imza atmıştı.

Ancak eski ABD Başkanı Donald Trump 2018 yılında anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek Tahran’a karşı yaptırımları geri getirmişti.

İran da yaptırımların yeniden uygulanmaya başlamasının ardından nükleer anlaşmanın getirdiği kısıtlamaları ihlal etmeye başlamıştı.

“İran Devrim Muhafızları terör listesinde kalacak”

İran’la nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılmasına yönelik çabalar henüz sonuç vermedi.

Reuters haber ajansına konuşan Amerikalı bir yetkili, ABD ve İran arasında Doha’da iki hafta önce yapılan dolaylı görüşmelerin ardından anlaşmanın yeniden canlandırılması olasılığının daha düşük olduğunu söyledi.

Taraflar Mart ayında bir anlaşmaya varmaya yakındı ancak müzakereler büyük ölçüde Tahran’ın İran Devrim Muhafızları’nın terör listesinden çıkarılması talebini, Washington’un reddetmesi sebebiyle çöktü.

ABD bu konunun, nükleer anlaşmanın canlandırılması görüşmelerinin kapsamı dışında olduğunu kaydetti.

Başkan Biden İsrail kanalına verdiği röportajda nükleer anlaşmaya varılamamasıyla sonuçlansa bile, İran Devrim Muhafızları’nı ABD’nin terör listesinde tutacağını söyledi.

İran’da siyasetin güçlü bir kolu olan İran Devrim Muhafızları, Washington’un küresel bir terör faaliyetiyle suçladığı elit silahlı ve istihbarat güçlerinin yanısıra büyük bir ticari imparatorluğu da kontrol ediyor.

Ortak deklarasyon

ABD ve İsrail’in yarın, iki ülke arasındaki yakın askeri ilişkileri pekiştiren ve İran’ın nükleer programını durdurmak amacıyla askeri adım atma yönünde daha önce yapılan çağrıları güçlendiren ortak bir deklarasyon açıklaması bekleniyor.

Başkan Biden İsrail’e gitmeden önce Associated Press haber ajansına konuşan üst düzey İsrailli bir yetkili her iki ülkenin de “İran kaynaklı nükleer tehdide karşı ulusal güçlerinin her unsurunu kullanma konusunda kararlı olacağını” söylemişti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum