İran ABD'nin İsrail ziyaretine tepkili

İran ABD'nin İsrail ziyaretine tepkili

İran, ABD'nin bölgedeki adımlarını "iki yüzlülük" olarak adlandırıyor.

İran, ABD Başkanı Joe Biden'ın bazı Orta Doğu ülkelerine yönelik ziyaretlerinin ardından Washington yönetimini bölgede tansiyonu yükseltmekle suçladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani yaptığı açıklamada, ABD'nin bölgede krizi tetikleme politikası izleyerek Orta Doğu'da "İranfobi" oluşturmaya çalıştığını vurguladı.

ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan ziyaretinde Cidde Zirvesi'nde Arap ülkelerin yetkililerine seslenerek Washington yönetiminin bölgeye "kazık çakacağının" altını çizerken Çin, Rusya ve İran gibi ülkelere geçit vermeyeceğini açıklamıştı.

Biden ayrıca görüşmelerde İran'ın nükleer silah girişimlerini önlemeye yönelik diplomatik çabalara önem verdiklerini söyledi. İsim vermeyerek İran'a yaptığı atıfla bölgede özellikle insansız hava araçlarının oluşturduğu tehditlere karşı ortak caydırıcı iş birlikleri çağrısında bulundu.

Biden'ın ziyareti öncesi Orta Doğu bölgesindeki ülkelerle özellikle "İran'a karşı hava savunma ittifakı kurulacağına yönelik iddialar ortaya atılıyordu.

Bu iddiaların öncüsü olarak İsrail gösteriliyordu.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kenani, Tahran'ın nükleer silah geliştirdiğine yönelik iddiaları reddederken "Bu sahte iddialar, Washington'un bölgedeki müfsit politikası doğrultusunda gerçekleşiyor." dedi.

"ABD-İsrail ortak deklarasyonu riyakarlığın bir göstergesi"

Biden'ın İsrail'in Başbakanı Yair Lapid ile İran'ın nükleer silah sahibi olmasına karşı ortak bir deklarasyon ilan etmesi ve bu ülkeye karşı "son çare" olarak güç kullanımına açık olduğu sinyalini vermesi sonrası Kenani, söz konusu deklarasyonun ABD'nin "ayartmasının ve riyakarlığının" bir göstergesi olduğunu savundu.

Kenani ABD'nin "iki yüzlülüğünü" ise "bölgedeki en büyük nükleer cephaneliğin İsrail'e ait olduğunu" belirterek "Siyonist rejimi" görmezden gelmesine bağladı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.