ABD: Orta Doğu'da İsrail'in de olduğu entegre bir hava savunma sistemi önceliğimiz

ABD: Orta Doğu'da İsrail'in de olduğu entegre bir hava savunma sistemi önceliğimiz

CENTCOM heyetinin Orta Doğu ziyaretinde bölgede bir savunma sisteminin kurulması ve bu yönde Arap ülkeleriyle iş birliğine gidilmesine ilişkin meseleler ele alındı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Kurilla beşinci Orta Doğu ziyaretini tamamladı.

General Kurilla'nın söz konusu ziyareti genel olarak İsrail'in hava savunma sistemini ve İran kaynaklı insansız hava aracı ve füze tehditlerini değerlendirmek oldu.

Kurilla bu kapsamda İsrail'i ziyaret ederek, bu ülkenin savunma alanındaki üst düzey yetkilileriyle bire bir olarak görüşerek savunma sistemlerinin inovasyonu ve teknolojisi hakkında bilgiler elde etti.

Axios'ta yer alan bir habere göre, Orta Doğu'da entegre bir hava ve füze savunma sisteminin kurulmasının CENTCOM için bir hedef olmaya devam ettiğini söyleyen Kurilla "Kuvvetlerimizi, ortaklarımızı ve çıkarlarımızı muhafaza altına alma konusunda böylesi bir savunma sisteminin meydana getirilmesi mühim bir mesele."dedi.

Kuriila ayrıca söz konusu sistemin bölgede icra edilmesi konusunda bunu bir öncelik olarak ele aldıklarını vurguladı.

Ancak sistemin inşa edilmesinin uzun bir süreç alacağını ifade eden Kurilla, İsrail ile bölgede yer alan Arap ülkeleri arasında geniş kapsamlı güvenlik alanında bir iş birliği sağlamanın da zaman alacağını kaydetti.

Kurilla bunun sağlanmasında özellikle İbrahim Anlaşmaları'nın önemli bir rol oynayacağına işaret etti.

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Kurilla'ya Biden yönetiminin en önemli önceliğinin İsrail ile Arap ülkeleri arasında hava savunma iş birliğini sağlaması hususunda çalışmalara devam etmesi gerektiğini iletti.

Bölgede İran'a karşı hava savunma sistemi kurulmasını en çok talep eden ülke İsrail

İsrail ve ABD'li yetkililer arasında "İran'dan gelebilecek herhangi bir tehdide" karşı Orta Doğu'da bir hava savunma sistemi kurulmasına ilişkin görüşmeler bir süredir devam ediyordu.

Dahası İsrailli yetkililer kamuoyunda zaman zaman bu konu hakkında birtakım açıklamalarda bulunuyordu.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz yakın bir tarihte, İsrail ile bölge ülkeleri arasında iş birliğini güçlendirecek geniş kapsamlı bir program yürütmek için Washington yönetimi ve ABD Savunma Bakanlığı yetkilileriyle ortak çalışmalar gerçekleştirildiği yönündeki haberleri doğrulamış ve ABD öncülüğünde Orta Doğu'da kurulması planlanan bir hava savunma ittifakının gelişimi konusunda ülkesinin destek sağladığını bildirmişti.

İsrail'in ayrıca ABD'den İsrail yapımı lazer hava savunma sistemini Suudi Arabistan dahil İran'a komşu bazı Arap ülkelerine teslimatının onaylanmasına dair planlarını iletme düşüncesinde olduğu iddia edilmişti.

Bazı Arap ülkeleri İsrail ile bir ortaklıktan kaçınıyor

Üst düzey İsrailli yetkililer ABD Başkanı Biden'dan geçtiğimiz gün Cidde Zirvesi'nin ardından ABD, Arap ülkeleri ve İsrail arasında İran'a karşı bir askeri iş birliğine vardığı yönünde açıklamalar yapmasını bekliyordu.

Ancak Suudi Arabistan ve Irak, İsrail ile böylesi bir iş birliğine gitmeyeceklerini alenen duyurmuştu. Bazı ülkelerin ise gizli görüşmelerde bu teklifin dışarısında kalmak istediklerini belirttikleri ifade edilmişti.

Beyaz Saray Cidde Zirvesi sonrası Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleriyle stratejik ortaklık kapsamında bu ülkelerin "insansız hava araçlarının ve seyir füzelerinin ortaya çıkardığı tehditlere ve terörist milislere ve silahlı gruplara" karşı ortak savunma ve caydırıcılık kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusunda iş birliği ve eşgüdümlü çalışmayı taahhüt ettiklerini vurgulamıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.