İsrail, İran tehdidine karşı Arap ülkelerine lazer hava savunma sistemi yerleştirmeyi planlıyor

İsrail, İran tehdidine karşı Arap ülkelerine lazer hava savunma sistemi yerleştirmeyi planlıyor

ABD Başkanı Joe Biden ziyareti öncesinde, Washington yönetimi üst düzey heyetlerinin öncülüğünde İsrail ve bazı Orta Doğu ülkelerinin ilişkileri normalleştirme girişimleri devam ediyor.

İsrail'in ABD'den İsrail yapımı lazer hava savunma sistemini Suudi Arabistan dahil İran'a komşu bazı Arap ülkelerine teslimatının onaylanmasını dair planlarını iletme düşüncesinde olduğu iddia edildi.

İsrail merkezli Kanal 12'nin haberine göre, İsrail'in hava savunma sistemlerini yerleştirmek istediği ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün, Bahreyn ve Katar'ın yanı sıra Suudi Arabistan bulunuyor.

Haberde, İsrail'in Iron Beam (Demir Işın) lazer hava savunma sistemini özellikle BAE'ye yerleştirmek istediği ve sistemin Suudi Arabistan'a teslimine ise kuvvetle muhtemel olarak bakıldığı öne sürüldü.

ABD öncülüğünde İsrail bugünlerde Suudi Arabistan ile ilişkileri normalleştirme görüşmeleri gerçekleştiriyor. Bu kapsamda İsrail'in bölgede İran'a karşı kurulması düşünülen hatta İsrail'in aktif olduğunu iddia ettiği hava savunma ittifakına Suudi Arabistan'ı ve Katar'ı da dahil etmek istediği ifade ediliyor. İsrail'in bu iki ülkeyle diplomatik ilişkileri bulunmuyor.

ABD ve İsrail'in bölgede İran tehditlerine karşı aldığı önlemler

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrailli mevkidaşı Benny Gantz mayıs ayında ABD'nin "İran'ın nükleer silah elde etme girişimlerini engelleme özelindeki kararlılığını" ve "Tahran yönetiminin bölge üzerindeki istikrarı tehdit eden faaliyetlerini" ele almıştı.

Bu gelişmeler üzerine, ABD Kongresi'nde milletvekilleri geçtiğimiz haftalarda, Pentagon'un İran'dan gelebilecek herhangi bir tehdidi önleme konusunda hava savunma sistemlerinin bölge ülkelerine yerleştirilmesi için İsrail ve Arap ülkeleriyle birlikte çalışmalar yürütmesini öneren bir yasa tasarısını sunmuştu.

İsrail'in Körfez ülkeleriyle iş birliğine gittiği iddiası

Haziran ayının başlarında ise İsrail'in İran'ın olası tehditleri karşısında bazı Körfez ülkeleriyle iş birliğine gittiği öne sürülmüştü.

Bu kapsamda İsrail'in, İran'ın füze tehditlerine karşı koyabilmek amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn dahil olmak üzere birkaç Orta Doğu ülkesiyle anlaşmalar sağladığı belirtilmişti. İsrail'in bu anlaşmalar aracılığıyla bahsi geçen ülkelere İran'ın füze tehditlerini kısıtlayacak radar sistemleri yerleştirmeyi planladığı ifade edilmişti.

"İsrail Orta Doğu ülkeleriyle geniş kapsamlı ortaklıklar kuruyor"

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz yakın bir tarihte, İsrail ile bölge ülkeleri arasında iş birliğini güçlendirecek geniş kapsamlı bir program yürütmek için Washington yönetimi ve ABD Savunma Bakanlığı yetkilileriyle ortak çalışmalar gerçekleştirildiği yönündeki haberleri doğrulamış ve ABD öncülüğünde Orta Doğu'da kurulması planlanan bir hava savunma ittifakının gelişimi konusunda ülkesinin destek sağladığını bildirmişti.

Gantz ayrıca çalışmalara başlayan ittifakın bugüne kadar bazı İran tehditlerini önlediğini iddia etmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.