Biden: Netanyahu Gazze konusunda hata yapıyor

Biden: Netanyahu Gazze konusunda hata yapıyor

Şimdiye kadarki en sert eleştirisini yapan Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik yıkıcı savaşına değil yaklaşımına karşı çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze savaşını ve bunun İsrail içinde ve uluslararası alandaki yansımalarını ele alışında "hata" yaptığını söyledi.

Biden, ABD merkezli İspanyolca yayın yapan Univision televizyonuna verdiği ve Salı günü geç saatlerde yayınlanan mülakatta Netanyahu'nun kendi siyasi bekasını ulusal çıkarların önüne koyup koymadığı sorusu üzerine şunları söyledi: "Yaptığı şeyin bir hata olduğunu düşünüyorum. Yaklaşımına katılmıyorum”

Biden ayrıca İsrail'in Gazze'de Amerikan gıda yardım kuruluşu World Central Kitchen'a (WCK) ait bir konvoyu hedef alarak yedi yardım görevlisini öldürmesinin "çirkin" olduğunu söyledi.

"İsraillilere çağrım ateşkes çağrısında bulunmaları ve önümüzdeki altı, sekiz hafta boyunca ülkeye giren tüm gıda ve ilaçlara tam erişim izni vermeleridir" diyen Biden, diğer ülkelerin de yardıma hazır olduğunu sözlerine ekledi.

"Suudilerden Ürdünlülere ve Mısırlılara kadar herkesle konuştum. Bu gıdayı içeri taşımaya hazırlar. Bu insanların tıbbi ve gıda ihtiyaçlarını karşılamamak için hiçbir mazeret olamaz. Bu hemen yapılmalıdır."

Al Jazeera'nin Beyaz Saray Muhabiri Patty Culhane röportajın geçen hafta, WCK yardım görevlilerinin İsrail askeri saldırısında öldürülmesinden kısa bir süre sonra gerçekleştiğini bildirdi.

Culhane, Biden'a Gazze konusunda sadece bir soru yöneltildiğini ve "Netanyahu'nun kendi siyasi bekasını İsrail'in çıkarlarından üstün tuttuğunu düşünüp düşünmediğinin" sorulduğunu söyledi.

Culhane, Biden'ın ekibinin daha sonra ateşkes çağrısında bulunduğu sözlerini geri alıp almayacağını göreceklerini de sözlerine ekledi.

Altı aydır devam eden savaşta ateşkes sağlanması için uluslararası baskı artarken, İsrailli ve Hamaslı yetkililerin yanı sıra ABD, Mısır ve Katar gibi uluslararası arabulucularla haftalardır süren görüşmelerde bir ilerleme kaydedilemedi.

ABD yönetiminden üst düzey yetkililer, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 33.360 Filistinli öldürülmüşken dahi İsrail'e silah göndererek savaşı savunmaya ve desteklemeye devam ediyor.

Savunma Bakanı Lloyd Austin Salı günü ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi önünde verdiği ifadede, İsrail'in kıtlığın baş gösterdiği, çocukların yetersiz beslenmeden öldüğü ve İsrailli yetkililerin insani yardım konvoylarını engellemeye devam ederken bir yandan da bölge genelinde saldırılar düzenlediği kuşatma altındaki bölgede soykırım uyguladığı iddiasını bir kez daha kesin bir dille reddetti.

Austin, "Elimizde soykırım yapıldığına dair herhangi bir kanıt yok" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile birlikte Washington'da düzenlediği ortak basın toplantısında, bölgenin daha fazla insani yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Önemli olanın "sürdürülebilir sonuçlar" olduğunu ve bunun da yardımın "Gazze'nin her yerine etkin bir şekilde dağıtılmasını" sağlamak anlamına geldiğini söyledi.

Netanyahu İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a yapmayı planladığı kara saldırısı için bir tarih belirlediğini açıklarken, Blinken ABD'nin bu kararla ilgili olarak bilgilendirilmediğini ve önümüzdeki hafta İsrailli yetkililerle bir araya gelmesinin beklendiğini söyledi.

"Refah operasyonu için elimizde bir tarih yok. Aksine, İsrail ile devam eden bir görüşmemiz var. Başkan, İsrail'in sivilleri tehlikeden uzaklaştırma kabiliyetine ilişkin endişelerimiz konusunda çok net konuştu" dedi.

Mısır sınırındaki Refah, yerinden edilmiş yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin barındığı yer. İsrail uzun süredir buraya saldırı tehdidinde bulunuyor ancak ABD, Filistinlilerin bölgeden tahliye edilmesine yönelik bir plan olmadan buna karşı çıkıyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.