Biden Netanyahu'ya şu ana kadarki en sert çıkışını yaptı

Biden Netanyahu'ya şu ana kadarki en sert çıkışını yaptı

ABD, İsrail'e Gazze savaşı konusunda devam eden desteğinin, insani yardımların arttırılması ve sivil ölümlerin önlenmesi için atılacak "belirli, somut adımlara" bağlı olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Pazartesi günü 7 World Central Kitchen (WCK) çalışanının ölümünün ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü.

İsrail "vahim bir hata" için özür dilerken WCK'nın kurucusu José Andrés çalışanlarının kasıtlı olarak hedef alındığını söyledi.

Biden, İsrail'e yönelik koşulsuz askeri yardımı dizginlemesi için baskı altında.

İki lider arasında 30 dakikadan az süren telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan'ın "insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların ve genel insani durumun kabul edilemez olduğunu vurguladığı" belirtildi.

Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi: "Başkan, İsrail'in sivillerin zarar görmesini, insani acıları ve yardım çalışanlarının güvenliğini ele almak üzere bir dizi spesifik, somut ve uygulanabilir adımı duyurması ve uygulaması gerektiğini açıkça ifade etti."

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin İsrail'den değişiklik görmemesi halinde ABD politikasının değişeceğini söyleyerek Beyaz Saray'ın açıklamasını doğruladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, bunun İsrail'e silah sevkiyatını etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, henüz atılmamış olan "adımları ve kararları önceden görmek" istemediğini söyledi.

Kirby, ABD'nin İsrail'in Gazze'deki koşulları "saatler ve günler" içinde iyileştirmesini beklediğini de sözlerine ekledi.

Bununla birlikte Kirby, ABD'nin "İsrail'in meşru müdafaasına verdiği desteğin sarsılmaz olduğunu" ifade etti. "ABD, İsrail'in kendini savunmasına yardım etmekten geri adım atmayacaktır" dedi.

İsrail ABD'nin açıklamaları konusunda henüz bir yorum yapmadı. Ancak hükümet sözcüsü Raquela Karamson, Biden-Netanyahu görüşmesinden önce yaptığı açıklamada İsrail'in "bunun bir daha yaşanmaması için gelecekte kesinlikle uygulamaları düzenleyeceğini" söyledi.

ABD'nin İsrail'e yönelik şu ana kadar yaptığı en sert açıklama olan bu bildiri, Başkan Biden'ın World Central Kitchen çalışanlarının öldürülmesi karşısında duyduğu "öfkeyi" yansıtıyor ve ABD desteğinin bir sınırı olduğu sinyalini veriyor.

Ancak açıklamada hangi "ABD politikası" alanlarının etkileneceği belirtilmese de ABD-İsrail ilişkisinin temelini silah tedariki oluşturuyor.

Biden'ın Netanyahu ile görüşmesi, Başkan'ın İsrail'in Gazze'deki tutumuna karşı ülke içinde yükselen öfke ve partisi içinden silah transferlerine şart getirilmesi yönündeki taleplerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Biden'ın sırdaşı ve aynı zamanda Senato'nun güçlü Dış İlişkiler Komitesi'nin üyesi olan Delaware Senatörü Chris Coons, Netanyahu'nun 1.5 milyon yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı Refah'a saldırı başlatması ve "siviller ya da insani yardım için hiçbir hüküm" koymaması halinde "İsrail'e yardımı şarta bağlamak için oy kullanacağını" söyledi.

Coons Perşembe günü CNN'e verdiği demeçte, "Bunu daha önce hiç söylemedim, daha önce hiç bu tavrı göstermedim" dedi. "Kongre'de görev yaptığım süre boyunca İsrail'in güçlü bir destekçisi oldum.

"Buradaki zorluk, İsrail halkını desteklediğimizi... ancak mevcut başbakanın bu kararları alırken kullandığı taktiklerin İsrail'in ya da Amerika Birleşik Devletleri'nin en iyi değerlerini yansıtmadığını açıkça ortaya koymaktır."

Biden, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısıyla başlayan ve yaklaşık altı aydır devam eden savaşta İsrail'in tutumuna ilişkin söylemini sertleştirdi ve Netanyahu'ya karşı artan hayal kırıklığını dile getirdi.

Ancak ABD'den İsrail'e bomba, füze ve mühimmat gibi askeri malzeme akışı kesintiye uğramadan devam etti.

Biden Salı günü yaptığı açıklamada, yedi WCK çalışanının ölümünden dolayı "öfkelendiğini ve kalbinin kırıldığını" söyledi, ancak bunun çok sayıda yardım çalışanının öldürüldüğü bir savaşta "tek başına bir olay olmadığını" da sözlerine ekledi.

İsrail'in saldırıyla ilgili olarak söz verdiği soruşturmanın "hızlı olması, hesap verebilirliği sağlaması ve bulgularının kamuoyuna açıklanması gerektiğini" söyledi.

Demokrat Kongre üyesi Massachusetts'li Jim McGovern, Biden'ın Perşembe günü İsrail'e yaptığı çağrı ve uyarının "oldukça yetersiz" olduğunu söyledi.

"Yaşanan korkunç trajedi karşısında duyduğunuz derin endişeyi ifade etmeniz... açıkçası yetersizdir. Başkan Biden'ın tonunu değiştirmesini memnuniyetle karşılıyorum. Bence bu durumdan derin bir rahatsızlık duyuyor ama Binyamin Netanyahu'nun sözlerle hareket edeceğinden emin değilim. Başkan Biden'ın elinde koz var ve bu kozu kullanmalı."

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 33,000'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.