Biden Türkiye'ye F-16 satışının 'gecikmeden' onaylanmasını istedi

Biden Türkiye'ye F-16 satışının 'gecikmeden' onaylanmasını istedi

Türkiye Ekim 2021'de 20 milyar dolarlık Lockheed Martin F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın almak istemişti.

Mektup hakkında bilgi sahibi dört kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimindeki Beyaz Saray Çarşamba günü Kongre üyelerine bir mektup göndererek Türkiye'ye 20 milyar dolarlık Lockheed Martin F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışının gecikmeden onaylanmasını istedi.

Türkiye parlamentosu Salı günü İsveç'in NATO üyelik başvurusunu onaylayarak 20 aylık bir gecikmenin ardından Batı askeri ittifakının genişlemesinin önündeki önemli bir engeli kaldırmış oldu. Kaynaklar mektubun Çarşamba günü gönderildiğini ve yönetimin satış planlarını henüz Kongre'ye resmen bildirmediğini söyledi.

Türkiye'nin onayı geciktirmesi, savaş uçağı anlaşması için Kongre'den onay alınmasının önünde büyük bir engel teşkil ediyordu. Kongre üyeleri satışı onaylayıp onaylamayacaklarına karar vermeden önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzası da dahil olmak üzere onayı beklediklerini söylemişlerdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Çarşamba günü Ankara'yı İsveç'in NATO üyeliğini resmen onaylamaya çağırdı.

Bunun için Erdoğan'ın yasayı imzalaması ve ardından Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. İsveç'in katılım belgesinin de Washington'a gönderilmesi gerekiyor.

Dışişleri Bakanlığı kesin bir zaman çizelgesi vermekten kaçınsa da, Biden yönetiminin F-16 satışı için resmi bildirimi bu adımlar tamamlandıktan sonra göndermesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel bir basın brifinginde, "Başkan Biden ve Bakan Blinken, NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından kilit bir yatırım olarak gördüğümüz Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiğimiz destek konusunda son derece açık oldular. Ancak bunun ötesinde... Kongre'ye resmi olarak bildirilene kadar önerilen savunma satışları ya da transferlerini teyit etmeyeceğim ya da bunların önüne geçmeyeceğim.” diye konuştu.

Türkiye Ekim 2021'de 20 milyar dolarlık Lockheed Martin F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın almak istemişti.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya girmek için başvuruda bulunmuştu.

Finlandiya'nın üyeliği geçen yıl kesinleşirken, İsveç'in başvurusu Türkiye ve Macaristan tarafından engellenmişti.

Tüm NATO üyelerinin ittifaka katılmak isteyen ülkelerin başvurularını onaylaması gerekiyor. İsveç ve Finlandiya katılmak istediğinde Türkiye, iki ülkenin “terörist" olarak gördüğü grupları koruduğu gerekçesiyle itiraz etmişti.

Kaynak: Mepa News, Reuters

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.