Bilal Abdulkerim yazdı: İdlib'de Türk-Rus ateşkesinin kazananı kim?

Bilal Abdulkerim yazdı: İdlib'de Türk-Rus ateşkesinin kazananı kim?

Suriye'de gazetecilik yapan Bilal Abdulkerim, Türkiye ile Rusya arasında İdlib üzerine varılan uzlaşıyı değerlendirdi.

Suriye'de gazetecilik yapan Bilal Abdulkerim, İdlib'e dair son süreci değerlendirdi.

ABD'li gazeteci, Middle East Eye'da yayınlanan "İdlib ateşkesinin kazananları ve kaybedenleri kim?" başlıklı yazısında, İdlib ateşkesine dair görüşlerini paylaştı.

"Rusya, Türkiye ve rejim kazandı"

Abdulkerim, yazısında anlaşmanın kazananlarının Rusya, Esed rejimi ve Türkiye olduğunu savundu.

Abdulkerim, Esed rejiminin son dönemde muhaliflerin saldırıları ve Türkiye'nin insansız hava aracı operasyonları nedeniyle ağır darbe aldığını, söz konusu ateşkesin rejimin gücünü yeniden toplaması için bir fırsat olduğunu ifade etti.

Yazıda Rusya için de ateşkesin, Türkiye ile gerilen ilişkileri normalleştirmek ve sahada yaşanan gerilimi azaltmak için bir imkan sağlayacağı belirtildi.

ABD'li gazeteci, Türkiye'nin de Rusya ile özellikle gaz boru hattı ve S-400 anlaşmaları yaptığını ve bu ilişkinin zarar görmesini istemediğini savundu. Aynı zamanda İdlib'deki Türk askerlerinin de ateşkes sayesinde saldırılardan korunacağını, bölgede yerlerinden edilen mültecilerin bir kısmının da geri dönebileceği ifade edildi.

"Muhalifler ve mülteciler kaybetti"

Bilal Abdulkerim'e göre ateşkes anlaşmasının kaybedeni ise Suriyeli muhalifler ve mülteciler.

Muhaliflerin, "Rejimin hiçbir ateşkese uymadığı gibi buna da uymayacağını bildiğini" söyleyen Abdulkerim, gücünü toparladıktan sonra Esed rejiminin yeni bir saldırıya başlayıp muhalifleri daha zor duruma düşüreceğini vurguladı.

Konuştuğu hiçbir muhalifin anlaşmaya dair umutlu olmadığını kaydeden Bilal Abdulkerim, Rusya ve rejimin yeniden saldırıya geçeceğinin düşünüldüğünü dile getirdi.

Öte yandan evlerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin yaşadığı sorunların da süreceğini vurgulayan Abdulkerim, Rusya'nın ilerleyen süreçte anlaşmaya uymayıp sivil alanları vuracağını, bunun da yeni bir göç dalgasını tetikleyeceğini savundu.

Türkiye-Rusya anlaşması

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin'in Moskova'daki görüşmesinin ardından İdlib üzerinde uzlaşıya varılmıştı.

Uzlaşma metninde şu ifadeler yer alıyordu:

  • İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.
  • Türk ve Rus devriyeleri, 15 Mart’ta M4 Karayolu’nun Trumba’dan (Serakib’in batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.
  • M4 Karayolu’nun kuzeyi ve güneyinde 6’şar kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Yedi gün içinde esasları kararlaştırılacak.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.